27 iunie, 2022

Războiul din Ucraina se va afla, cu siguranță, în centrul discuțiilor liderilor Alianței Nord-Atlantice, care se vor reuni marți în cadrul unui summit de trei zile la Madrid, însă pe agenda dezbaterilor se află și noul Concept Strategic al NATO – document care va ghida acțiunile alianței în următorul deceniu, potrivit unei analize Euronews.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat săptămâna trecută că la summitul NATO vor fi luate ”decizii importante” la cinci capitole ”cheie”, printre care sprijinul pentru Ucraina, consolidarea prezenței militare – inclusiv la Marea Neagră și pe flancul estic – și aprobarea noului Concept Strategic.

Spania, țara gazdă, va face lobby pentru o concentrare mai mare a forțelor NATO pe flancul sudic, pentru a răspunde influenței în creștere a Rusiei și Chinei și Africa, notează jurnaliștii străini. Spania și alte state membre NATO au avertizat asupra modului în care mercenarii Wagner ai Rusiei răspândesc influența Kremlinului pe continentul african, în timp ce China își întărește, la rândul său, prezenta în regiune.


Conceptul strategic este al doilea cel mai important document al NATO după Tratatul Atlanticului de Nord din 1949, care conține prevederea-cheie potrivit căreia un atac asupra unui membru reprezintă un atac asupra alianței.

(Citește și: Jens Stoltenberg: La Madrid se vor lua ”decizii importante” la 5 capitole ”cheie” pentru NATO)

Conceptul strategic reprezintă o evaluare de securitate care este actualizată în fiecare deceniu pentru a ține cont de noile provocări cu care se confruntă alianța. Versiunea actuală a documentului, aprobată la Lisabona în 2010, afirma că riscul unui război convențional pe teritoriul NATO este „scăzut”.

Mercenarii ruși din Africa

În rândul membrilor NATO pare să existe un consens că, deși Rusia rămâne cea mai importantă preocupare, alianța trebuie să continue să-și lărgească viziunea la nivel global. Poziția Spaniei pentru o concentrare sporită pe flancul sudic este împărtășită de Regatul Unit, Franța și Italia.

Rusia a câștigat teren în Africa datorită prezenței mercenarilor Wagner în regiunea Sahel, o regiune semiaridă care se întinde de la Senegal până la Sudan, care se confruntă cu ample lupte politice, terorism și secetă.


Kremlinul neagă orice legătură cu Grupul Wagner, în ciuda faptului că i-a decorat pe conducătorii acestuia și le-a permis să se antreneze pe proprietatea Ministerului rus al Apărării și să participe direct la anexarea din 2014 a peninsulei Crimeea, precum și la războiul din Donbas.

Aderarea Suediei și Finlandei

Invazia rusă din Ucraina a declanșat o schimbare geopolitică semnificativă, țări cândva neutre precum Finlanda și Suedia arătându-se dornice să se alăture Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Dacă ar fi acceptată, aderarea Finlandei și a Suediei la NATO ar duce exact la tipul de extindere a alianței pe care liderul rus Vladimir Putin și-a propus să o prevină, scriu și jurnaliștii Reuters.

Flancul estic al NATO

Sursă: Revista CRONICILE Curs de Guvernare, nr 86 (mai 2022)

Discuțiile de aderare au fost însă blocate de Turcia, care susține că cele două țări scandinave adăpostesc persoane care au legături cu grupările teroriste. De asemenea, Turcia mai este nemulțumită și de faptul că Suedia și Finlanda că au oprit exporturile de arme către Ankara.

Un oficial al guvernului turc implicat în discuțiile dintre cele trei țări și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru Reuters că va fi dificil să se ajungă la un acord în cadrul summitului de la Madrid, spunând că Suedia și Finlanda trebuie mai întâi să abordeze preocupările Turciei.

Influența Chinei în Pacific

Specialiștii se așteaptă ca noul Concept Strategic al NATO să includă referințe clare cu privire la extinerea Chinei în Pacific și dincolo de acesta.

În mai, generalul Stephen J. Townsend, comandantul Comandamentului SUA pentru Africa, a avertizat că Beijing încearcă să construiască o bază navală militară pe coasta atlantică a Africii. China și-ar putea construi baza în Guineea Ecuatorială, unde „are cea mai mare influență”. Țara este bogată în petrol și a fost cândva singura colonie din Africa sub-sahariană a Spaniei.

China operează doar o singură bază militară străină recunoscută, situată în Djibouti, în Africa de Est – dar mulți cred că Armata sa de Eliberare a Poporului se ocupată cu stabilirea unei rețele militare peste mări, chiar dacă nu folosește termenul „bază”.

NATO a invitat liderii Japoniei, Coreei de Sud, Australiei și Noii Zeelande la summit pentru a-și demonstra interesul pentru Asia-Pacific.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: