1 decembrie, 2018

Liderii celor mai importante state ale lumii se reunesc la sfârşitul acestei săptămâni în cadrul summitului G20, găzduit de Argentina. Discuţiile se preconizează a fi dificile având în vedere războiul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii, SUA şi China, dar şi tensiunile recente dintre Rusia şi Ucraina sau asasinarea jurnalistului saudit Jamal Kashoggi, notează presa internaţională.

Preşedintele american Donald Trump a decis să anuleze întrevederea bilaterală pe care o planificase cu liderul rus Vladimir Putin, ca urmare a incidentului legat de capturarea unor nave militare ucrainene şi a echipajelor acestora, în largul peninsulei Crimeea, de către ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB). În urma incidentului, criticat de UE, SUA şi NATO, Parlamentul de la Kiev a aprobat propunerea preşedintelui de introducere a legii marţiale în regiunile aflate la graniţa cu Rusia, pentru o perioadă de 30 de zile.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Rusia este singura vinovată pentru situaţia din Crimeea, dar şi că va avea o discuţie pe această temă, cu Vladimir Putin. Sosirea cancelarului german la summitul G20 a fost întârziată din cauza unor defecţiuni la aeronava cu care urma să călătorească. Pilotul a fost forţat să întoarcă avionul pe aeroport.


Cele mai mari aşteptări de la acest summit sunt legate de o eventuală detensionare a disputelor comerciale. Trump se va întâlni cu şapte lideri prezenţi la reuniunea G20, cea mai aşteptată discuţie fiind cea cu liderul chinez Xi Jinping. SUA a impus tarife banale asupra unor importuri chineze în valoare de 250 de miliarde de dolari. China a răspuns cu aceeaşi monedă, produse americane în valoare de 110 miliarde de dolari fiind afectate de tarifele vamale impuse de Beijing. Recent, preşedintele american a precizat că nu este sigur dacă doreşte să ajungă la un acord cu China.

Schimbările climatice şi impactul acestora se prefigurează a fi o altă teme importantă pe agenda summitului. Preşedintele francez Emmanuel Macron a precizat că va refuza să semneze acordul comercial cu blocul Mercosur (o organizaţie a statelor sud-americane din care fac parte Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay și Venezuela) dacă preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, se va retrage din acordul de la Paris.

O altă situaţie delicată o reprezintă prezenţa prinţului saudit Mohammed bin Salman, acuzat că ar fi fost implicat în uciderea de luna trecută, din Turcia, a jurnalistului Jamal Khashoggi. Premierul britanic Theresa May se va întâlni cu prinţul saudit pentru „a-i transmite un mesaj foarte clar”, potrivit declaraţiilor făcute anterior.

„Vrem să vedem o investigaţie completă şi transparentă în legătură cu ce s-a întâmplat şi vrem ca responsabilii să fie traşi la răspundere”, a spus May.


G20 este alcătuită din 19 țări și din Uniunea Europeană. Cele 19 state membre sunt: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Germania, Franța, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, Marea Britanie și Statele Unite. La nivelul G20 sunt reprezentate toate continentele locuite, două treimi din populația lumii, statele membre generând 85% din producția economică de la nivel global și 75% din comerțul internațional.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: