2 decembrie, 2019

Președintele Donald Trump va avea, marți și miercuri, întâlniri separate cu Cancelarul german Angela Merkel, cu Președintele Franței, Emmanuel Macron și cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și va participa la un dejun de lucru cu oficiali ai statelor din Estul Europei.

Potrivit Reuters, la acest dejun de lucru organizat în marja summit-ului NATO de la Londra, participă oficiali ai Estoniei, Greciei, Letoniei, Poloniei, României, Lituaniei, Bulgariei și țara gazdă, Marea Britanie.


De remarcat absența Turciei de la acest dejun de lucru.

Oficialii americani privesc summit-ul aniversar NATO ca o încununare a succesului pe care Donald Trump îl înregistrează în efortul său sistematic de a cere aliaților să își crească contribuțiile de Apărare.

Președintele Statelor Unite a plecat luni spre Londra, acolo unde se organizează, între 3 și 4 decembrie, summit-ul NATO, principala preocupare a gazdelor, scrie Reuters, fiind aceea de a pune presiune pe delegația americană să nu intervină în campania electorală din Regat.

Cu siguranță însă, Donald Trump va căuta la Londra să obțină sprijinul statelor membre NATO în tentativa sa de a bloca politicile expansioniste ale Chinei.


Summit-ul NATO începe marți cu o sesiune de lucru a șefilor de state și de guverne membre ale Alianței, urmată de o conferință de presă a Secretarului general.

După prânz are loc evenimentul oficial de informare denumit ”Implicarea NATO- inovarea Alianței”, care conține 3 teme:

  • Puternic la 70 de ani – o trecere în revistă a istoricului NATO în ceea ce privește menținerea securității într-o lume în schimbare rapidă
  • Inovare NATO – modul în care NATO menține o apărare eficientă prin avantaj tehnologic
  • Reziliență digitală și societală = modalități de protejare a Alianței împotriva perturbărilor și dezinformării maligne în epoca internetului

Summit-ul NATO este organizat într-o perioadă în care președintele Franței s-a transformat în principalul critic al Alianței.

Statele membre au acceptat ca SUA să își diminueze contribuția la bugetul propriu al Alianței, Germania urmând să își majoreze contribuția.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: