27 aprilie, 2018

Întâlnirea dintre liderii celor două Corei e una cu adevărat istorică:

În declarația comună semnată vineri de liderul nord-coreean, Kim Jong Un, şi de preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, se afirmă dorința de a pune permanent capăt războiului dintre cele două state.


Declarația comună a fost imediat salutată de premierul Japoniei, de președintele SUA și de președintele Consiliului European

Principalele mesaje conținute în declarațiea publicată de The Guardian arată:

  • Cei doi lideri declară solemn, în fața celor 80 de milioane de coreeni și în fața întregii lumi că nu va mai fi niciun război în Peninsula Coreea, astfel începând o nouă eră a păcii.
  • Sudul și Nordul confirmă voința comună de a realiza, prin completă denuclearizare, o peninsulă Coreea în care nu va mai exista armament nuclear.
  • Sudul și Nordul împărtășesc viziunea că măsurile inițiate de Nord sunt foarte utile și cruciale pentru denuclearizarea Peninsului Coreea și acceptă să își îndeplinească rolurile și responsabilitățile în acest angajament.
  • Sudul și Nordul sunt de acord să caute permanent sprijinul și cooperarea comunității internaționale pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea.

Coreea de Sud şi Coreea de Nord vor încerca să se întâlnească cu SUA şi, posibil şi cu, China – ambele semnatare ale armistiţiului – „pentru a declara sfârşitul războiului şi pentru a stabili un regim de pace permanent şi solid”, se mai arată în textul declaraţiei comune.

Cele două Corei au anunţat de asemenea că liderul de la Seul, Moon Jae In, va efectua în acest an o vizită la Phenian.


Moon se va deplasa în capitala nord-coreeană în toamnă, se menţionează în declaraţia comună făcută publică după întâlnirea dintre Moon Jae In şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, în satul Panmunjom, locul unde a fost semnat armistiţiul de după Războiul din Coreea (1950-1953).

„Nu există niciun motiv să ne luptăm între noi – suntem o singură naţiune”, a spus Kim Jong Un în timpul summitului.

Principale repere ale unui război perpetuu

Yalta, în 1945- Teritoriul peninsulei coreene a fost împărţit în sfere de influenţă, demarcate de paralela 38. Nordul era ocupat de Uniunea Sovietică, iar sudul de Statele Unite

În 1947, ONU organizează alegeri în peninsulă, pentru a instaura în ţară un guvern democratic. Dar începuse Războiul Rece, aşa că nordul sovietic a boicotat alegerile.

Sudul, care şi-a ales conducătorii, îşi proclamă independenţa şi devine Republica Coreea în 1948. Nordul organizează la rându-i alegeri şi se proclamă Republica Populară Democrată Coreeană. Preşedinte este ales un tânăr, aflat în graţiile Moscovei, Kim Ir Sen.

Pe 25 iunie 1950, armata Nordului trece frontiera şi în trei zile ajunge la Seul, iar luptele vor dura până în 1953, după moartea lui Stalin.

Pe 27 iulie 1953, la Panmunjom, oraşul de frontieră dintre cele două republici coreene, se semnează un armistiţiu, încă în vigoare. Prin armistiţiu, graniţele celor două republici au rămas cele de dinaintea începerii conflictului.

După prăbuşirea URSS, în 1991, cele două Corei semnează un acord de recunoaştere mutuală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: