19 august, 2023

Liderii BRICS se întâlnesc săptămâna viitoare în Africa de Sud la un summit istoric care ar putea transforma organizația care reprezintă un sfert din economia mondială într-o forță geopolitică care ar putea concura dominația Occidentului în afacerile globale, relatează Bloomberg.

Președintele rus Vladimir Putin pe numele căruia Curtra Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru presupuse crime de război nu se va alătura liderilor din Brazilia, China, India și Africa de Sud, la discuțiile care încearcă să surmonteze diferende privind extinderea blocului pentru a include alte zeci de națiuni din „Sudul Global” care au cerut să se alăture BRICS.

Africa de Sud îl va găzdui pe președintele chinez Xi Jinping, pe cel brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și pe premierul indian Narendra Modi pentru summitul BRICS care se va desfășura între 22 și 24 august.


Țările membre BRICS răspândite pe trei continente cu economii funcționând pe modele diferite, se reunesc urmărind un țel comun: răsturnarea actualei ordini mondiale pe care o consideră că servește intereselor Statelor Unite și ale aliaților săi bogați în detrimentul restului lumii.

Au „transpirat” puține detalii despre ceea ce intenționează să se discute, dar se așteaptă ca extinderea organizației să fie în fruntea agendei, deoarece aproximativ 40 de națiuni și-au arătat interesul să se alăture, fie formal, fie informal, potrivit Africii de Sud. Printre acestea se numără națiuni mari ca Arabia Saudită, Argentina și Egipt.

BRICS și Africa

China dorește să-și extindă influența geopolitică mai ales în cadrul concureței cu SUA și vrea o extindere rapidă a BRICS, în timp ce Brazilia se opune expansiunii, temându-se că organizația deja groaie s-ar putea dilua și mai mult odată cu acceptarea bruscă a mai multor țări.

Într-un răspuns scris la întrebările Reuters, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că „sprijină progresul în extinderea numărului de membri și salută mai mulți parteneri care au aceleași opinii să se alăture „familiei BRICS” la o dată cât mai apropiată”.


Rusia are nevoie de aliați pentru a contracara izolarea sa diplomatică după invazia din Ucraina și, prin urmare, este dornică să aducă noi membri, la fel ca cel mai important aliat al său african, Africa de Sud.

India este deocamdată nehotărâtă în ceea ce privește extinderea.

Alternativă la organizațiile occidentale

Într-un semn de bunăvoință față de gazdele africane ale blocului, tema celui de-al 15-lea summit este „BRICS și Africa”, subliniind modul în care blocul poate construi legături cu un continent care devine din ce în ce mai mult un teren de competiție între puterile mondiale.

Ministrul de externe al Africii de Sud, Naledi Pandor, într-o declarație de săptămâna trecută, a declarat că națiunile BRICS vor să dea dovadă de „leader global în abordarea nevoilor… ale majorității statelor lumi, și anume… dezvoltarea și includerea Sudului Global în sistemele multilaterale”, într-o declarație ce se vrea o provocare voalată la dominația occidentală.

Națiunile BRICS sunt dornice să se prezinte ca parteneri de dezvoltare alternativă la Occident. Ministerul de Externe al Chinei a declarat că BRICS încearcă să „reformeze sistemele globale de guvernanță (pentru) a crește reprezentarea… a țărilor în curs de dezvoltare și a piețelor emergente”.

Noua Bancă de Dezvoltare (NDB) a blocului dorește să dedolarizeze schimburile comerciale și să ofere o alternativă la instituțiile mult criticate create prin acordul de la Breton Woods.

Însă banca a acordat doar împrumuturi de 33 de miliarde de dolari în aproape un deceniu — aproximativ o treime din suma pe care Banca Mondială s-a angajat să o plătească chiar anul trecut — și a fost recent împiedicată să funcționeze din cauza sancțiunilor impuse Rusiei.

Dedolarizarea economiei mondiale

Oficialii din Africa de Sud spun că discuțiile despre o monedă BRICS, discutată de Brazilia la începutul acestui an ca o alternativă la dependența de dolar, nu sunt publice.

Cu 40% din populația globală, țările BRICS cu consum intens de carbon reprezintă, de asemenea, aproximativ aceeași pondere din emisiile de gaze cu efect de seră. Oficialii din Brazilia, China și Africa de Sud au spus că discuțiile privind schimbările climatice ar putea apărea pe agendă, dar nu reprezintă o prioritate.

Țările BRICS dau vina pe țările bogate pentru că au cauzat cea mai mare parte a încălzirii globale și doresc ca acestea să-și asume mai mult povara decarbonizării și aprovizionării cu energie a lumii. China a fost acuzată că a blocat discuțiile despre climă la G20, ceea ce bineînțeles neagă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: