4 iunie, 2014

Liderii celor şapte naţiuni cele mai industrializate se întâlnesc miercuri şi joi la Bruxelles, pentru prima dată fără Rusia în ultimii 17 ani. Excluderea Rusiei din G8 a avut loc în luna martie, după invazia şi anexarea Crimeei de către Moscova, iar reuniunea, care trebuia să aibă loc la Soci, a fost mutată în capitala Uniunii Europene.

Analiştii occidentali au opinii contrare referitor la izolarea lui Vldimir Putin sau, dimpotriva, dominarea discuţiilor acestei reuniuni de cătreliderul de la Kremlin. El a fost transformat într-un paria la summit-ul G7, însă va fi în centrul festivităţilor din Normandia de vineri, care aniversează debarcarea în Franţa a armatei SUA.

În plus, în cele două zile ale reuniunii de la Bruxelles se vor dscuta chestiuni de politică externă, economie, comerţ şi securitate energetică, toate având legătură şi cu Rusia şi criza pe care a provocat-o Moscova în Ucraina.


Chiar dacă G8 a devenit G7, iar liderul de la Kremlin nu se va alătura omologilor lui din ţările cele mai industrializate, Vladimir Putin va avea întâlniri bilaterale joi şi vineri cu liderii europeni: va participa la un dineu, joi, la invitaţia lui Francois Hollande, iar o zi mai târziu va avea discuţii cu Angela Merkle, dar şi cu David Cameron.

Dificultăţi în ostracizarea Moscovei

Activitatea diplomatică intensă dinaintea summitului G7 arată că Occidentul are dificultăţi în ostracizarea Moscovei, în pofida celei mai grave crize de la sfarsitul Razboiului Rece.

UE, cu legăturile sale puternice comerciale şi dependenţa energetică de Rusia, ar putea să caute în curând modalităţi de a reface formatul G8.

Potrivit Euractiv.com, oficiali apropiaţi pregătirii evenimentului nu au respins această idee, însă aju precizat că Moscova va avea de parcurs un drum lung şi să demonstreze că se poate comporta „ca o ţară normală, democratică”.


„Deocadată este devreme să vorbim despre asta, însă nu aş respinge faptul că liderii vor discuta despre viitorul G7 sau al G8”, a spus un oficial, potrivit publicaţiei citate.

„Rusia s-a distanţat de G8 prin acţiunile sale în Ucraina. Depinde de ea să se supună dreptului internaţional şi regulilor G8. Este o condiţie esenţială ca G8 să redevină G8”, a ccompletat acesta.

Pe de altă parte, dacă situaţia se va agrava, oficialii europeni nu exclud noi măsuri punitive împotriva Rusiei.

În urma crizei din Ucraina, SUA şi UE au impus sancţiuni, îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie, au anulat summit-uri, precum cel UE-Rusia, care trebuia să abă loc miercuri la Bruxelles, şi reuniunea G8 de la Soci.

Rusia nu simte izolarea occidentală

„Unii susţin că Rusia este izolată şi preşedintele Obama este, din nefericire, printre aceştia. A spus-o acum câteva zile la West Point, ca argument pentru măsurarea succesului politicii SUA. Cred că este deplasat, Rusia nu a fost niciodată izolată şi nu poate fi izolată.

Nimeni nu poate fi izolat într-o lume globalizată, mai ales o ţară de mărimea şi de importanţa Rusiei”, a spus ambasadorul Moscovei pe lângă UE, Vladimir Chizhov, într-un interviu publicat miercuri de Euractiv.com.

O opinie de necombătut, în condiţiile în care Berlinul şi Londra au relaţii economice şi legături energetice importante cu Rusia, iar Franţa a vândut deja două nave de război Mistral Moscovei, care urmează să fie livrate una în acest an, cealaltă în 2015.

Rusia a încercat să minimalizeze semnificaţia acestui boicot, descriind G7 ca pe un club informal, însă a făcut eforturi serioase să intre în acest club exclusivist. Acum însă ar putea să fie exclusă pentru mult timp.

În absenţa preşedintelui Putin, care ar fi fost gazda lucrărilor, Rusia deţinând în acest an preşedinţia fostului G8, david Cameron va fi moderatorul discuţiilorde miercuri, în timp ce joi acest rol îi va reveni cancelarulkui Merkel.

Ucraina şi securitatea energetică – subiecte principale pe agenda G8

SUA au cerut preşedintelui rus, după ce a anunţat nceputul retragerii trupelor de la graniţa cu Ucraina,să îşi folosească influenţa asupra separatiştilor din estul ţării vecine , să aibă o întâlnire cu preşedintele ales, petro poroşenko şi să recunoască faptul că alegerile au fost legitime.

Barack Obama a spus că speră ca „David Cameron şi Francois Hollande să insite şi ei asupra aceloraşi puncte” în întrevederile cu şeful statului rus.

De fapt, în ceea ce priveşte Ucraina, oficialii americani sunt încrezători că aliaţii europeni le susţin poziţia şi spun că nu există disensiuni în cadrul taberei occidentale în ceea ce priveşte poziţia faţă de Rusia.

Chestiunile de politică externă se vor concentra şi asupra situaţiei din Siria, după câştigarea alegerilor – considerate ilegitime de Occident – de către Bashar Al-Assad, Afghanistan, Mali şi Republica Centrafricană şi Coreea de Nord.

Aprovizionarea cu petrol şi gaze naturale a Europei şi dependenţa sa de Rusia vor fi aspecte discutate de liderii G7.

În privinţa chestiunilor economice, discuţiile vor fi dominate de acordurile comerciale, UE-SUA, UE-Canada şi UE-Japonia, coperarea pentru combaterea evaziunii fiscale şi efoturile privind relansarea economică.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: