13 ianuarie, 2023

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, își încheie vinei la Kiruna călătoria din Suedia, unde inaugurează primul centru spațial de pe continent. În prezent singurul centru spațial al ESA este în Kourou, Guyana Franceză, în America de Sud.

Inaugurarea centrului spațial Esrange din Suedia apare într-un moment bun, deoarece programale europene de explorare a spațiului au fost afectat de tensiunile tot mai mari cu cel mai mare partener spațial al Europei, Rusia.

Regele Carl al XVI-lea Gustaf, șeful statului suedez, va prezida ceremonia la care participă și șeful Agenției Spațiale Europene, Josef Aschbacher.


Pe măsură ce Europa a pornit pe o cale mai independentă, Centrul spațial Esrange din Suedia devine primul operațional pe continent, cu proiecte concurente derulate în insulele Azore (Portugalia), insula Andoya (Norvegia), provincia Andaluzia din Spania și insulele Shetland (Marea Britanie).

Corporația Spațială Suedeză (SSC) spune că locația sa, la 200 km deasupra Cercului Arctic, face din centrul spațial Esrange un favorit clar. Mattias Abrahamsson, șeful Business Development la SSC: „În această zonă, avem 5.200 de kilometri pătrați în care nu locuiește nimeni, așa că putem lansa rachete liniștiți”.

Noul centru suedez va dezvolta programe cu rachete reutilizabile, ceva de care Europa are nevoie dacă dorește vreodată să concureze SpaceX al lui Elon Musk.

Suedia vizează să intre în primă fază pe nișa de mini-sateliți, poziționați pe orbită cu ajutorul unor rachete de aproximativ 30 m lungime, capabile să transporte o sarcină utilă de câteva sute de kilograme.


În viitor, centrul urmărește să ajungă la capacitatea de a trimite în spațiu rachete capabile să transporte greutăți de peste o tonă.

Înființat de Agenția Spațială Europeană (ESA) în 1966 pentru a studia atmosfera și Aurora Boreală, centrul spațial Esrange a investit masiv în dezvoltarea facilităților sale în ultimii ani, devenind capabil să trimită sateliți în spațiu.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: