12 octombrie, 2023

Bruxelles-ul și Washingtonul pregătesc o uniune vamală a oțelului și aluminiului și să impună taxe penalizatoare de la 10% până la 25% importurilor din terțe țări, care acordă subvenții industriei pentru a fi competitivi la export vizând în principal China, relatează Politico.

Conform acordului interimar propus în 3 octombrie, Washingtonul și UE convin să ofere „protecție tarifară adecvată împotriva importurilor de oțel și aluminiu produse în capacități excedentare din afara economiei de piață”, se arată în document. Asta ar însemna 25% pentru oțel și 10% pentru aluminiu.

Cu alte cuvinte, obiectivul este acela de a crea un club al economiilor care gândesc la fel și care ar impune tarife asupra importurilor din economiile care acordă subvenții în sectoare cheie precum industria oțelului și energiei regenerabile.


Cele două puteri negociază până în ultima clipă asupra acestui club cu vocație globală ca parte a unei soluții pentru disputa lor transatlantică cu privire la importurile de oțel și aluminiu.

Tensiunile datează din perioada administrației Trump, care în 2018 a impus tarife asupra importurilor de oțel și aluminiu din întreaga lume, inclusiv Uniunea Europeană, evocând chestiuni de securitate națională.

Documentul de 13 pagini arată că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmărește o apropiere a UE față de SUA pentru a crea un front transatlantic împotriva Chinei.

Marele zid tarifar

Cu puțin peste o săptămână înainte ca președintele american să-i primească pe președinții Comisiei Europene și Consiliului European, oficialii executivului european se grăbesc să prezinte rezultate concrete pe care Ursula von der Leyen să le prezinte la Washington.


Unul dintre rezultatele așteptate este încheierea unui ”Acord global privind oțelul și aluminiul durabil”, menit să descurajeze comerțul cu oțelul produs cu emisii mari de carbon și să preseze țări precum China să reducă subvențiile pentru industria metaurgică care afectează producătorii americani și europeni.

”În acest stadiu, părțile consideră ca punct de referință pentru protecție tarifară adecvată 25% ad valorem pentru oțel și 10% ad valorem pentru aluminiu”, care ar trebui să se aplice ”în cel mai scurt timp posibil” după ce acordul va fi fost adoptat, prevede proiectul de acord.

Aceste plafoane tarifare sunt similare cu cele impuse de Trump în 2018.

Guvernele din UE au mandat Comisia Europeană să negocieze declarația comună cu SUA, deși multe capitale s-au simțit lăsate pe dinafară în cadrul discuțiilor purtate în mare parte de Cabinetul von der Leyen.

În egală măsură, există posibilitatea ca ideea acestui club să nu fie bine primită de unele țări producătoare de oțel, care ar putea să cheme UE și SUA în fața Organizației Mondiale a Comerțului.

Propunerea de ultim moment a Comisiei prevede șase criterii pe care celelalte țări trebuie să le îndeplinească pentru a se alătura clubului metalurgic, unele dintre ele fiind direct îndreptate spre China.

O prevedere solicită ”ca o economie să se abțină de la impunerea de restricții la export pentru materiile prime, inputurile intermediare și alte produse conexe relevante”.

La începutul lunii august, China a impus restricții asupra a două metale esențiale pentru producția de semiconductori, galiu și germaniu, în timp ce Indonezia a interzis exporturile de nichel, o componentă cheie a oțelului inoxidabil.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: