21 martie, 2024

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri liderilor mondiali ca o ordine internaţională bazată pe reguli să „funcţioneze din nou”, iar pentru ca pacea să prevaleze trebuie ca partenerii occidentali să-și onoreze promisiunile, a spus el.

În contextul intensificării atacurilor Rusiei și câștigării unor noi teritorii de către aceasta, consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan asigură, în timpul unei vizite la Kiev, că asistenţa militară va ajunge în Ucraina.

La Bruxelles, liderii europeni vor avea ca punct principal pe agenda Consiliului European ajutorul militar pentru Ucraina, pe fondul lipsei de muniții și arme ce afectează evoluția de pe front.


În tot acest timp, Rusia a primit sute de mii de obuze din Coreea de Nord.

„Vara va fi decisivă” pentru Ucraina, a avertizat marţi Josep Borrell, șeful diplomației europene.

Situația de pe frontul din Ucraina devine dramatică

Lipsa de armament pune mai multă presiune asupra trupelor ucrainene deja depăşite, care luptă cu un inamic mai bine înarmat şi mai mare, la doi ani de când Rusia şi-a lansat invazia, scrie Reuters, agenție preluată de Agerpres.

Trupele ruse ocupă mai mult de a şasea parte din teritoriul Ucrainei şi sunt din nou în ofensivă după ce au rezistat contraofensivei Ucrainei de anul trecut.


Moscova s-a îndreptat spre est, în timp ce trupele ucrainene se confruntă cu o lipsă de cartuşe de artilerie, probleme cu forţa de muncă şi semne de întrebare cu privire la adâncimea şi puterea fortificaţiilor lor defensive.

Jake Sullivan asigură Kievul că ajutorul va ajunge, nu este nevoie de un plan B

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat, miercuri, în timpul unei vizite la Kiev, că un pachet de asistenţă important, blocat de republicani de luni de zile, va „ajunge în Ucraina” şi a promis că sprijinul Washingtonului va continua.

Ajutorul american de peste 60 de miliarde de dolari este încă blocat în Congresul de la Washington, de la sfârşitul anului trecut.

„Din perspectiva noastră, suntem încrezători că vom reuşi acest lucru. Vom obţine acest ajutor pentru Ucraina”, a declarat Sullivan într-o conferinţă de presă comună, după ce s-a întâlnit cu şeful personalului prezidenţial ucrainean Andrii Yermak.

Sullivan nu a dat nici un termen pentru sosirea ajutorului, dar a spus că nu este nevoie să vorbim despre un „plan B”, părând să respingă ideea că ajutorul ar putea fi acordat sub forma unui împrumut.”Sunt încrezător că vom realiza planul A. Vom obţine un vot puternic bipartizan în Cameră pentru un pachet de asistenţă destinat Ucrainei şi vom scoate banii pe uşă aşa cum ar trebui” să o facem, a spus el, adăugând că totul „a durat deja prea mult”.

La rândul său, Iermak a subliniat că, în pofida blocajului, nu există dezacorduri între Washington şi Kiev şi a spus că înţelege că preşedintele american face tot posibilul pentru ca finanţarea să fie aprobată.

Un nou summit european pentru a înarma Kievul

La summitul care începe joi la Bruxelles, liderii europeni vor încerca să înarmeze mai bine Ucraina, în faţa a ceea ce ei consideră a fi o ameninţare rusă din ce în ce mai îngrijorătoare. Ajutorul occidental se epuizează şi mai mulţi lideri europeni sunt îngrijoraţi că Ucraina ar putea fi învinsă de o Rusie care nu se va opri aici.

„Dacă lăsăm Ucraina în pace, dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, atunci Rusia va ameninţa cu siguranţă Moldova, România şi Polonia”, a avertizat săptămâna trecută preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează News.ro, care citează presa internațională.

La summitul european sunt mai multe idei pe masă:

  • Cei 27 vor discuta un plan de utilizare a profiturilor excepţionale generate de activele ruseşti îngheţate în Europa la scurt timp după invazia Ucrainei. În ultimii doi ani, aceste active, evaluate la peste 200 de miliarde de euro în UE, au generat venituri pe care şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, le-a estimat la peste 3 miliarde de euro pe an. Ideea este de a folosi cea mai mare parte a acestor venituri pentru a finanţa achiziţiile de arme pentru Kiev.

  • Sunt luate în considerare şi alte forme „inovatoare” de finanţare. Paisprezece ţări europene, printre care Franţa şi Germania, doresc ca Banca Europeană de Investiţii (BEI) să poată finanţa industria de apărare a UE, ceea ce nu este încă cazul la mai bine de şaizeci de ani de la crearea sa.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: