7 decembrie, 2018

Statele Unite ale Americii au anunțat că a desfășurat zboruri ”extraordinare” deasupra Ucrainei, în cadrul unui tratat internațional referitor la supravegherea militară, pe fondul a ceea ce a numit un model de activitate ”din ce în ce mai provocatoare și mai amenințătoare” a Rusiei.

Potrivit CNN, Pentagonul a anunțat joi că zborurile au fost efectuate pe data de 6 decembrie, în condițiile în care se accentuează tensiunile între Ucraina și Rusia după confruntarea navală purtată luna trecută în apropierea strâmtorii care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

Armata guvernamentală ucraineană se luptă cu separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei din aprilie 2014, după ce Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea.


”Statele Unite și aliații săi au efectuat azi zboruri extraordinare”, în conformitate cu Tratatul Cerului Deschis, pentru ”a reafirma angajamentul SUA față de Ucraina și alte state partenere”, a anunțat Departamentul de stat. Tratatul ”Open Sky” la care a făcur referire Departamentul de Stat permite celor 34 de semnatari să trimită avioane de supraveghere în spațiile aeriene a statelor membre.

Zborurile sunt, de regulă, anunțate în avans, dar tratatul permite și efectuarea de zboruri ”extraordinare”, neanunțate, în condițiile în care părțile implicate acceptă misiunea.

”Atacul neprovocat” al Rusiei asupra unor nave ucrainene ”reprezintă o escaladare periculoasă a unui model de activitate din ce în ce mai provocatoare și mai amenințătoare”, a precizat și Pentagonul. Armata americană afirmă că SUA ”caută îmbunătățirea relațiilor cu Rusia, dar acest lucru nu se poate petrece atât timp cât continuă acțiuni ilegale și destabilizatoare la adresa Ucrainei și în lume”.

CNN a anunțat pe data de 5 decembrie că oficiali ai armatei americane au solicitat Departamentului de Stat să notifice Turcia în legătură cu planurile de a trimite în Marea Neagră o navă de război.


Potrivit CNN, ultima navă americană care a intrat în Marea Neagră a fost transportorul rapid USNS Carson City, în octombrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: