15 mai, 2020

SUA cresc presiunea militară asupra Chinei, pe fondul tensiunilor crescute din Marea Chinei de Sud, și acuză Beijing că folosește pandemia coronavirus pentru a-și extinde sfera de influență în regiune.

În ultimele săptămâni, transmite CNN, navele marinei americane și bombardierele B-1 ale Forței Aeriene au întreprins misiuni menite să trimită un mesaj foarte public potrivit căruia armata americană intenționează să mențină o prezență în regiune și să asigure aliații de susținere.

O prioritate maximă pentru Pentagon este ca USS Theodore Roosevelt, al cărui echipaj a fost infectat cu coronavirus, să revină în regiune până la sfârșitul lunii.


Manevrele militare apar pe fondul creșterii presiunilor diplomatice ale președintelui Donald Trump și ale secretarului de stat Mike Pompeo, care atacă public Beijing pentru că nu a controlat răspândirea virusului și nu a fost transparent în primele etape ale focarului care a avut originea în țară.

Flota americană din Pacific a făcut miercuri neobișnuitul anunț potrivit căruia toate submarinele sale din regiune  desfășoară ”operațiuni în sprijinul unei regiuni Indo-Pacifice libere și deschise și în mijlocul pandemiei cauzate de coronavirus”.
În ultimele săptămâni, bombardierele americane B-1 au intrat de trei ori în regiune pentru operațiuni de survolare a Mării Chinei de Sud, patru asemenea bombardiere și 200 de militari fiind dislocați de la Baza aeriană Dyess din Texas în baza din Guam.

Luna trecută, Marina SUA a contestat pretențiile Chinei de a deține supremația în apele din jurul insulelor Spratly și Paracel din Marea Chinei de Sud, insule despre care SUA spun că sunt folosite de China drept depozit de arme și instalații militare.


Marea Chinei de Sud este o zonă strategică crucială, zona traversată de un important coridor maritim comercial, cel mai aglomerat din lume, în care se găsesc importante resurse naturale- petrol și gaze. Zona este revendicată de China, Vietnam, Filipine, Taiwan și Malaezia.

China a pierdut în 2016, la Haga, un important proces internațional care a vizat pretinsele drepturi ”istorice” asupra unor recifuri și atoluri din Marea Chinei de Sud, care ar da posibilitatea Beijingului să dețină un control strategic al acestor ape internaționale. Diplomația chineză, care a boicotat audierile în acest proces, a anunțat ulterior că nu recunoaște și nu va accepta niciodată decizia curții de la Haga, despre care a afirmat că ”nu are jurisdicție” în materie.

China a recurs în ultimii ani la lucrări de extindere a unor atoluri sau recife, pe care a anunțat că vrea să stabilească populație. La începutul anului 2016, China a instalat un sistem de rachete sol-aer pe una dintre insulele aflate în dispută cu Taiwan și cu Vietnam.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: