fbpx

27 ianuarie, 2025

Statele Unite și Columbia au încetat un război comercial, care a constat în principal din amenințări, după ce Casa Albă a anunțat să statul din America de Sud și-a dat acordul pentru aterizarea avioanelor militare care transportă migranți columbieni deportați din Statele Unite, relatează Reuters.

Totul a început când Columbia a refuzat să accepte aterizarea avioanelor militare cu migranții columbieni ilegali, repatriați forțat de autoritățile americane. Ca răspuns la acest afront, președintele Donald Trump a amenințat cu impunerea de taxe vamale de 25% pentru mărfurile importate din Columbia.

Dar, la nici 10 ore de la declanșarea „ostilităților” dintre cele două țări, Biroul de Presă al Casei Albe a comunicat că Columbia și-a dat acordul și acceptă revenirea migranțiilor în condițiile solicitate de SUA, iar Washingtonul renunță la majorarea taxelor vamale.


 „Guvernul Columbiei a fost de acord cu toate condiţiile preşedintelui Trump, inclusiv cu acceptarea fără restricţii a tuturor migranților ilegali din Columbia care se întorc din Statele Unite, inclusiv la bordul aeronavelor militare americane, fără limitări sau întârzieri”, se arată în comunicat.

Columbia a cedat în fața amenințărilor

Însă, proiectul de ordonanță care impune tarife vamale și sancțiuni Columbiei vor fi „ținute în sertar fără a fi semnate, cu excepția cazului în care Columbia nu va mai respecta acest acord”, se mai spune în comunicat.

 „Evenimentele de astăzi arată clar lumii că America este respectată din nou. Preşedintele Trump […] se aşteaptă ca toate celelalte naţiuni ale lumii să coopereze pe deplin în acceptarea deportării cetăţenilor lor prezenţi ilegal în Statele Unite”, scrie în anunțul Casei Albe.

Ulterior, ministrul columbian de externe Luis Gilberto Murillo a declarat: „Am depăşit impasul din discuțiile cu guvernul Statelor Unite”.

„Guvernul Columbiei […] are avionul prezidenţial pregătit pentru a facilita întoarcerea columbienilor care urmau să ajungă în ţară în această dimineaţă cu zboruri de deportare”, a adăugat acesta.


Declaraţia nu precizează expres că acordul include zboruri militare, dar nu a contrazis anunţul Casei Albe.

Murillo şi ambasadorul Columbiei în Statele Unite se vor deplasa la Washington în zilele următoare pentru a da curs acordurilor care au condus la schimbul de note diplomatice între cele două guverne, mai adaugă declaraţia columbiană.

Proiectul de măsuri punitive al Washingtonului, includea impunerea unor tarife de 25% la bunurile importate din Columbia, care ar fi urmat să urce la 50% după o săptămână, interdicții de călătorie și revocarea tuturor vizelor pentru oficialii guvernului columbian și sancțiuni imediate pentru sectorul bancar și financiar.

De asemenea, președintele Trump a amenințat cu inspecții suplimentare la graniță ale cetățenilor și transporturilor de mărfuri columbiene.

Schimburi comerciale de 33,8 mld. dolari în 2023

Columbia este al treilea cel mai mare partener comercial al SUA din America Latină.


Statele Unite sunt cel mai mare partener comercial al Columbiei, în mare parte datorită unui acord de liber schimb încheiat în 2006, care a generat 33,8 miliarde USD în comerţul bilateral în 2023 şi un excedent comercial de 1,6 miliarde USD din partea SUA, conform datelor Biroului de statistică al SUA.

Alejo Czerwonko, director de investiţii pentru pieţele emergente din America la UBS Global Wealth Management, a declarat că Columbia se bazează pe accesul la piaţa americană pentru aproximativ o treime din exporturile sale, sau aproximativ 4% din PIB-ul său.

Imigrația ilegală – unul din principalele subiecte din campanie

Trump a declarat imigraţia ilegală o urgenţă naţională şi a impus măsuri drastice de la preluarea mandatului lunea trecută.

El a ordonat desfășurarea a 1.500 de militari la frontiera de sud a țării, a emis o interdicţie extinsă privind azilul şi a luat măsuri pentru a limita acordarea automată a cetăţeniei pentru copiii născuţi pe teritoriul SUA.

Utilizarea avioanelor militare americane pentru a efectua zboruri de deportare este neobişnuită. Vineri, avioane militare americane au efectuat două zboruri, fiecare cu aproximativ 80 de migranţi, către Guatemala.


De asemenea, săptămâna trecută, Mexicul a refuzat o solicitare de a lăsa o aeronavă militară americană să aterizeze cu migranţi.

Trump a declarat că ar putea să impună taxe de 25% asupra importurilor din Canada şi Mexic de la 1 februarie pentru a forţa luarea unor măsuri suplimentare împotriva imigranţilor ilegali şi a traficului de droguri, în special fentanil care intră în SUA.

Acuzații de „tratament degradant”

Ministerul de Externe al Braziliei a condamnat sâmbătă „tratamentul degradant” la care au fost supuși emigranții expulzați, care au fost încătușați pe durata zborului. La sosire, unii dintre ei s-au plâns de tratamentul la care au fost supuși în timpul zborului.

Avionul, care transporta 88 de pasageri brazilieni, 16 agenţi de securitate americani şi opt membri ai echipajului, fusese programat iniţial să ajungă la Belo Horizonte, în statul Minas Gerais din sud-estul ţării.

Cu toate acestea, la o oprire neprogramată din cauza unor probleme tehnice în Manaus, capitala statului Amazonas, oficialii brazilieni au ordonat îndepărtarea cătuşelor, iar preşedintele Luiz Inacio Lulă da Silva a desemnat un zbor al Forţelor Aeriene Braziliene (FAB) pentru a finaliza călătoria, a declarat sâmbătă guvernul într-o declaraţie.

Zborul charter comercial a fost al doilea din acest an din SUA care transporta migranţi fără documente deportaţi în Brazilia şi primul de la inaugurarea lui Trump, potrivit poliţiei federale braziliene.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: