Companiile care lucrează la construcția podului care ar urma să lege Rusia de Peninsula Crimeea, provincie anexată ilegal în 2014, au fost adăugate joi pe ”lista neagră” a persoanelor și entităților aflate sub sancțiunile Statelor Unite.
Trezoreria americană a completat joi cu zeci de nume de persoane și companii lista deschisă în 2014 a celor care au susținut și susțin hegemonia rusă în Ucraina- în afară de mai multe subsidiare ale Gazprom și 11 ”oficiali” din Crimeea, Trezoreria a inclus 7 companii direct implicate în realizarea podului peste Strâmtoarea Kerch (19 km lungime, conexiune rutieră și de cale ferată), supranumit de ruși ”podul lui Putin”.
Printre companiile împotriva cărora s-au adoptat joi sancțiuni se numără SGM-Most, subsidiară a liderului de proiect Stroygazmontazh, aflată deja sub sancțiuni americane, și sub-contractorul Mostotrest, una dintre cele mai mari compani din Rusia specializată în construcția de poduri.
“Trezoreria este alături de partenerii americani și condamnă încălcarea legilor internaționale de către Rusia, continuând să îi sancționeze pe cei care amenință pacea, securitatea și suveranitatea Ucrainei”, a declarat John Smith, director al Oficiului de Control al Bunurilor din Străinătate din cadrul Trezoreriei.
Ministerul rus de Externe nu a emis niciun fel de declarație pe această temă, dar Moscova comunica în situații similare anterioare că sancțiunile impuse în plan internațional împotriva Rusiei nu fac decât să îngreuneze eforturile de rezolvare a conflictului.
Proiectat să devină cea mai lungă conexiune duală din Europa de acest gen, podul, al cărui cost de realizare este estimat la 3,2 miliarde dolari, este vital pentru menținerea pe linia de plutire a economiei din Crimeea și ar avea o importantă încărcătură simbolică de integrare a Crimeii în Rusia.
Contractul podului a fost atribuit anul trecut Stroygazmontazh, firmă controlată de Arkady Rotenberg, aliat al președintelui Putin și fost partener de judo.
Rotenberg este deja sub sancțiunile americane din cauza legăturilor aproiate cu liderul de la Kremlin, care l-a ajutat să obțină contracte de stat în valoare de miliarde de dolari. Din cauza sancțiunilor, Arkady Rotenberg nu poate aduna capital străin din Occident pentru realizarea acestui proiect gigantic și nici nu poate subcontracta companiilor occidentale lucrări, astfel încât trebuie să se descurce singur, pe plan intern, cu finalizarea proiectului.
”Noile sancțiuni nu vor afecta în niciun fel lucrarea”, a asigurat infocentrul Crimea Bridge, organizație responsabilă cu comunicarea în acest proiect.