23 noiembrie, 2017

Europa va trebui să cheltuie în viitorul apropiat până la 41 miliarde euro anual pentru ca forțele sale armate să fie capabile să facă față războiului digitalizat, arată un studiu prezentat de specialiștii Munich Security Conference, cu sprijinul firmei de consultanță McKinsey și al Hertie School of Governance din Berlin.

Cea mai mare parte a fondurilor, arată raportul citat de Politico, trebuie folosiți pentru mai buna interconectare a sistemelor de apărare. Aceasta presupune upgradare software și hardware și extinderea benzii de comunicații, astfel încât în orice locație din Europa, cât de izolată ar fi aceasta, trupele să nu fie deconectate de la sistemele ghidate de rețele digitale.

Analiza, care urmează să fie dată publicității săptămâna viitoare, estimează că cele 28 de state membre UE, inclusiv Marea Britanie,  și Norvegia trebuie să investească în acest proiect între 27,2 și 40,8 miliarde euro anual, în următorii 5-7 ani.


Fondurile trebuie distribuite și pentru crearea de centre comune de analiză a datelor și angajarea de experți IT care să apere infrastructura digitală europeană de atacuri cibernetice, mai arată raportul.

”Chiar dacă cifre exacte sunt greu de avansat, estimăm că în prezent forțele europene se bazează pe 2.500-3.500 de specialiști IT. Acest număr este la jumătate față de structura US Cyber Command, în ciuda faptului că atât Europa cât și Statele Unite se confruntă cu amenințări cibernetice similare”, precizează raportul.

Documentul apare în contextul unui iminent boom al cheltuielilor militare în Europa. Statele UE sunt din ce în ce mai îngrijorate din cauza activităților militare ale Rusiei iar aliații europeni ai NATO au fost supuși unor presiuni exercitate de președintele american Donald Trump să își majoreze cheltuielile de apărare.

Analiștii Munich Security Conference estimează că aproximativ 97 miliarde de euro ”fonduri suplimentare pentru Apărare vor fi disponibile anual la nivelul tuturor statelor europene dacă toate acestea vor respecta ținta de alocări de 2% din PIB până în 2024, adică dublul bugetului alocat Apărării de Marea Britanie în 2017”.


”Suma este suficientă pentru a acoperi costurile suplimentare generate de nevoia de modernizare a Armatelor, pentru ca acestea să facă față în era big data și a inteligenței artificiale”, spun analiștii.

Studiul conține și o notă de scepticism: ”Suntem conștienți că statele se vor conforma nevoii de suplimentare a alocărilor pentru apărare, dar nu toate vor atinge țelul de 2%”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: