Două din trei persoane au probleme în gestionarea unei situații care necesită cheltuieli neprevăzute, reiese dintr-un studiu realizat de BRD Asset Management.
Gestionarea veniturilor și controlul asupra cheltuielilor sunt factori importanți care determină sănătatea financiară a unei persoane și care se reflectă ulterior în bunăstarea individuală. Cu toate acestea, două din trei persoane (66%) nu cred că ar putea face față unei cheltuieli neprevăzute, în timp ce doar 16% nu sunt deloc îngrijorate de acest aspect.
”Rezultatele studiului subliniază corelația puternică dintre controlul asupra cheltuielilor lunare și disciplina financiară, pe de-o parte, și calitatea nivelului de trai simțită de individ, pe de cealaltă”, a declarat Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management SAI.
Constrângerile financiare afectează una din cinci persoane în satisfacerea nevoilor curente, iar jumătate nu duc o viață fericită din cauza gestionării deficitare a banilor, potrivit rezultatelor studiului.
Mai mult, 60% dintre respondenți nu cred că își vor îndeplini visurile din cauza problemelor financiare, potrivit rezultatelor studiului derulat de BRD AM.
Un sfert dintre participanți nu pot economisi 10% din venituri lunar
În același timp, peste un sfert din persoanele care au participat la studiu spun că nu reușesc să asigure un minim de economii lunare (10% din salariul lunar) pentru a se bucura de stabilitate și de sănătate financiară.
”Una dintre concluziile studiului indică faptul că una din 4 persoane nu reușește să se disciplineze și să preia controlul asupra planurilor sale financiare, ceea ce pare a indica o nevoie stringentă de a crește educația și responsabilitatea financiară”, a adăugat Mihai Purcărea.
Trei din 5 persoane se simt controlate de situația financiară în viața de zi cu zi, lucru care se reflectă în stilul de viață și calitatea acesteia. Mai mult, această temere se reflectă pe termen lung, rezultatele studiului arătând că 11% dintre respondenți anticipează că vor avea probleme financiare serioase la bătrânețe.
Alte concluzii ale studiului arată că:
- doar 40% dintre respondenți au confortul financiar care să le permită accesul la lucrurile pe care le doresc;
- două treimi dintre respondenți spun că întâmpină probleme în gestionarea unei situații care necesită cheltuieli neprevăzute;
- rutina de economisire lunară a unei sume din salariu care să acopere cheltuieli imprevizibile se reflectă în răspunsurile a 10% dintre respondenți;
- 34% dintre respondenți sunt optimiști că situația financiară le va oferi liniște la bătrânețe;
- aproape jumătate dintre respondenți (49%) nu se preocupă în mod activ de asigurarea unui viitor confortabil financiar.
Studiul este bazat pe metodologia dezvoltată de Biroul pentru Protecția Consumatorilor de servicii Financiare (BPCSF) din Statele Unite ale Americii și include răspunsurile colectate prin intermediul chestionarului public disponibil pe site-ul www.brdam.ro/planinvest-LP de la 427 de persoane, în perioada 8 octombrie 2021 – 8 februarie 2022.
***