Cele aproape 1.000 de companii care au ales să se retragă din Rusia în urma invaziei Ucrainei nu beneficiază nu doar de un plus de reputație, acestea fiind, de asemenea, recompensate de piețele financiare, în vreme ce firmele care au ales să rămână sunt pedepsite, reiese dintr-un studiu realizat de Universitatea Yale și citat de MarketWatch.
Echipa lui Jeffrey Sonnenfeld, de la Yale School of Management, a monitorizat aproape 1.300 de companii care fac afaceri în Rusia, urmărind deciziile pe care companiile le-au luat cu privire la rămânerea sau plecarea din Rusia, de la începerea războiului, pe 24 februarie.
„Considerăm că piețele de acțiuni recompensează de fapt companiile pentru părăsirea Rusiei în timp ce îi pedepsesc pe cei care au rămas în urmă, cu performanțe divergente ale acțiunilor corespunzând, în general, gradului de ieșire din Rusia – afirmația este valabilă indiferent de regiuni, sectoare și dimensiuni ale companiilor”, se arată în raportul Yale.
Companiile urmărite de Yale au fost împărțite în cinci categorii cărora li s-au atribuit clasele de la A la F, ultima literă fiind atașată companiilor care sfidează apelurile publice de a ieși din Rusia. Există în prezent 29 de companii din SUA în această categorie, dar situația este extrem de fluidă.
Celelalte patru categorii sunt:
- A, nota pentru „retragere”, care descrie acele companii care au anunțat un exit din Rusia;
- B pentru „suspendare”, pentru companiile care reduc temporar activitățile, dar fiind deschise unei eventuale întoarceri;
- C pentru „reducerea” unor activități, dar continuarea altora pe piața rusă;
- D pentru companiile care „trag de timp”, respectiv companiile care au amânat noi investiții în Rusia, dar continuă să își desfășoare activitatea acolo.
Concluziile raportului indică faptul că firmele cu note mai bune s-au descurcat, în mod clar, mai bine decât cele cu note mai slabe.