25 iunie, 2020

Unu din cinci europeni care au beneficiat de măsuri de șomaj tehnic riscă să își piardă locul de muncă, în ciuda sumelor generoase investite de guverne pentru a stabiliza piața muncii, potrivit unei cercetări a grupului Allianz, citată de Bloomberg.

În România, peste un milion de angajați au beneficiat de șomaj tehnic decontat de stat.

Circa o treime din angajații de la nivel european – 45 de milioane de persoane în cele mai mari cinci economii – beneficiază de scheme de ajutor de stat care compensează scăderea veniturilor, ca urmare a reducerii activității economice. Astfel de programe sunt creditate a preveni o explozie a ratei șomajului pe termen scurt, cum se întâmplă în Statele Unite. Departamentul de analiză al Allianz, condus de Ludovic Subran, estimează însă că nouă milioane de angajați și-ar putea pierde locurile de muncă odată ce scheme vor înceta, respectiv până în 2021.


Cercetarea scoate în evidență riscul unui șomaj pe termen lung, care ar întârzia revenirea economică a UE din cea mai severă criză economică de după Marea Depresiune.

Industriile precum HoReCa, divertisment și vânzarea cu amănuntul vor reuși să revină la nivelurile de dinainte de criză abia la sfârșitul anului viitor. Restricțiile impuse de criza sanitară, distanțarea și incertitudinile privind cererea internă și externă înseamnă pentru angajații din aceste sectoare ”un risc ridicat de a deveni șomeri în 2021 din cauza revenirii anemice”, notează cercetătorii.

„Una dintre problemele pe care trebuie să le rezolve factorii de decizie este riscul ca locurile de muncă <<zombificate>> îi va ține blocați pe anumiți angajați în sectoare care își vor reveni greu, pentru a beneficia de venituri protejate (prin scheme de ajutor de stat, n.r.)” în loc să se îndrepte către oportunități de muncă mai bune, notează analiștii. ”Combinarea politicilor active (perfecționare, intermediere de locuri de muncă etc) cu subvențiile salariale este o nevoie urgentă și importantă”, se mai arată în raport.

O avertizare similară a fost lansată de Banca Angliei, care a atras atenția asupra faptului că mulți beneficiari de scheme de ajutor riscă să devină ”victimele acestei crize”. Fostul guvernator al instituției, Mervyn King a declarat săptămâna trecută că programul de ajutare a angajaților din Marea Britanie nu ar trebui să se încheie prea devreme, ci să fie menținut ”până în momentul în care vom vedea PIB-ul foarte aproape de locul în care a fost înainte de Covid-19”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: