9 noiembrie, 2018

Nuclearelectrica (SNN) şi Romgaz (SNG) au calculat ce dividende suplimentare va vira statului, după ce Ministerului Finanţelor (MFP) a trimis marilor companii cu capital majoritar de stat măsurile pe care trebuie să le ia pentru redistribuirea rezervelor lor şi a „rezultatului reportat” din anii anteriori.

Suma dividendelor suplimentare brute pe care statul le va încasa pentru a ține deficitul bugetar în limite acceptabile de către Comisia Europeană se ridică la peste 545 de milioane de lei (aproape 120 de milioane de euro) numai de la cele două companii.

Dintre celelalte, mai mulți bani ar urma să vină de la Hidroelectrica, căreia i se alătură și altele care nu au anunțat încă convocarea acționarilor în acest scop. Hidroelectrica a dat anul trecut dividende suplimentare de 655 de milioane de lei.


Nuclearelectrica (SNN) va da dividende brute de 238 de milioane de lei, din care peste 195 de milioane de lei le va încasa statul, în contul pachetului de acțiuni deținut (70%), iar Romgaz (SNG) va vira dividende suplimentare de 501 mil. lei.

Companiile cu capital majoritar de stat sunt oricum obligate să distribuie cel puțin 90% din profitul unui an sub formă de dividende.

Convocatorul adunării generale a acţionarilor SNN invocă un memorandul aprobat de guvern în 31 octombrie, cu tema „Masuri ce trebuie intreprinse de catre instituţiile publice implicate pentru aplicarea prevederilor OUG nr.29/2017 referitoare la distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate la rezultatul reportat şi alte rezerve de către societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat precum şi la regiile autonome”

Anul trecut, Guvernul și-a dublat încasările din dividende cu cele suplimentare până la 4,4 miliarde de lei.


Numai Romgaz a dat și anul trecut dividende suplimentare 750 de milioane de lei numai din rezerve și profitul reportat în ani ianteriori, la care s-au adăugat 925 de milioane de lei dividendele din profitul pe 2016.

Investiţii urgente şi amânate

Spolierea de resurse a companiilor de stat continuă și în acest an, în ciuda marilor lor nevoi de investiții.

Opririle Unităţii 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă devin tot mai dese, pe măsură ce durata de viaţă a reactorului se apropie de final, iar Nuclearelectrica (SNN) ar trebui să cheltuie circa 1,5 miliarde de euro pentru retehnologizare.

Compania a anunţat că a îndeplinit doar 27,6% din obiectivele majore de investiții din programul pe anul trecut şi că „pe termen mediu și lung este necesar că SNN să își conserve sursele de finanțare în vederea implementării unor proiecte semnificative de investiții”.

La rândul său, Romgaz (SNG) se confruntă cu nevoia de a-și spori resursele pe măsura epuizării celor vechi (ex: dezvoltarea noului zăcământ de la Caragele). În schimb, și Romgaz n-a realizat decât 68,4% din programul de investiții pe 2017, de 1,14 miliarde lei.

Compania mai trebuie să răspundă și provocărilor diversificări activității și să investească în centralele electrice de la Mintia și Iernut de 430 MW, ca și în industria chimică (circa 1 miliard de euro).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: