8 august, 2022

Stocurile de gaze ale României au ajuns la 61,61% din capacitatea depozitelor, în vreme ce stocurile totale din Uniunea Europeană sunt de 71,54% din capacitate, potrivit celor mai recente date ale  Gas Infrastructure Europe (GIE), o asociație care reunește 68 de companii din 27 de țări europene, inclusiv operatori de rețele de gaze.

Nivelul stocurilor din România este peste ținta de 57%, stabilită cu Executivul European pentru 1 septembrie, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu. Ținta pentru 1 noiembrie este 80%.

Nivelul european al stocurilor este peste media pe 5 ani de 70,32% și peste media pe 10 ani, de aproximativ 71,40%, potrivit Reuters.


România își asigură stocurile din producția proprie, în timp ce UE a importat 21,36 milioane de tone de gaze naturale lichefiate (LNG) numai în prima jumătate a anului 2022, în creştere faţă de 8,21 milioane de tone în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor ICIS.

SUA trimite mai multe gaze pe vasele LNG decât Gazprom prin conducte

În iunie, pentru prima dată în istorie, livările de gaze naturale lichefiate (LNG) din Statele Unite spre Europa au fost mai mari  decât gazele livrate de Rusia prin conducte.

Și această situație continuă ca urmare a politicii ruse de folosire a diferitelor pretexte pentru a livra cât mai puține gaze în UE, pe care Gazprom preferă să le ardă.

(Citește și:Gazprom arde la granița cu Finlanda gazele pe care nu le livrează Europei”)

Totuși, „Europa rămâne dependentă de două lucruri: de cât de rece va fi iarna şi de fluxurile de gaze ruseşti până spre primăvară”, a declarat analistul Giovanni Staunovo , de la UBS, citat de Reuters.


„Ambele condiții sunt incerte, ceea ce va menţine probabil preţurile ridicate, chiar dacă stocurile continuă să crească în următoarele luni”, a adăugat expertul citat.

Campioanele stocurilor de gaze

Polonia a trecut deja de peste 99%  – grad de umplere a depozitelor sale de gaze, urmată de Suedia, cu peste 90%, și Danemarca, unde depozitele sunt pline 89%, adică mult peste nivelul țintit de Comisia Europeană, de 80% la 1 noiembrie.

Franța a trecut și ea de 82%, iar Cehia și Spania sunt aproapede 80%.

Costul independenței de gazele rusești: peste 55 mld. euro

Până acum, preţul gazelor cu livrarea peste o lună, de pe piața olandeză TTF (de referință pentru Europa occidentală) aproape că s-a triplat de la începutul anului, din cauza reducerii livrărilor de gaze ruseşti prin gazoductul Nord Stream 1 şi a tensiunilor de pe piața globală.

Perspectiva este și mai îngrijorătoare: prețul ar putea fi de 10 ori mai mare decât ar fi fost în condiții normale.

„În ipoteza că ar trebui înlocuite livrările prin  North Stream 1 în această iarnă, și pe baza preţurilor TTF la contractele futures pentru sezonul de iarnă, aprovizionarea cu gaze ar costa Europa peste 50 de miliarde de euro, de aproximativ 10 ori mai mare decât nivelul care s-ar fi înregistrat conform tendințelor istorice”, a declarat Callum Macpherson, şeful departamentului de mărfuri  de la Investec. citat de Reuters.

Simone Tagliapietra, de la Bruegel, estimează că Europa ar trebui să cheltuie 26 de miliarde de euro pentru a umple depozitele de gaze la 80%, faţă de nivelurile actuale.

Alți analiști spun că UE va mai avea nevoie de 35,5 miliarde de euro ca să umple depozitele de gaze la nivelul dorit, în plus față de cele 19,8 cheltuite până acum. Totalul ar depăși 55 de miliarde de euro.

Stocurile de gaze din UE sunt estimate de UBS la 78,81 miliarde de metri cubi și ar mai fi nevoie de alte 25 de miliarde de metri cubi, pentru a rezista la stoparea livrărilor rusești.

România consumă anual 10 – 11 miliarde de metri cubi și avea în stoc, miercuri dimineață, 1,826 miliarde de metri cubi, corespunzător nivelului de umplere total de 59,48%, potrivit ministrului Energiei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: