19 ianuarie, 2022

Mai multe sindicate ale bugetarilor au declanșat săptămâna aceasta prima serie de proteste din 2021, nemulțumite de amânarea majorărilor prevăzute de Legea salarizării. Polițiștii și gardienii au ieșit în stradă luni, iar miercuri au intrat în grevă de avertisment profesorii. Statisticienii, care au manifestat acum câteva săptămâni la INS, se află miercuri în fața sediilor principalelor partide ale coaliției.

Salariații Institutului Național de Statistică (INS) protestează în fața sediului central al PSD de pe Șoseaua Kiseleff din Capitală, până la ora 12.00, după care se vor muta pe trotuarul din fața sediului central al PNL.

Statisticienii reclamă „discriminările salariale”, conform unui comunicat al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie:


„Acţiunea are ca scop sensibilizarea decidenţilor politici ai ţării asupra problemelor cu care se confruntă statisticienii şi pentru stoparea discriminărilor salariale pentru familia ocupaţională administraţie şi aplicarea majorărilor salariale conform legii de salarizare.

În prezent, la nivel naţional sunt aproximativ 2.000 de posturi de statisticieni, dintre care cca. 1.600 ocupate.

Aceştia nu solicită venituri suplimentare pentru această categorie, ci doar respectarea Legii 153/2017, lege care reglementează în mod expres ca până în anul 2022 să se reducă discriminările salariale la nivelul familiei ocupaţionale”.

Grevă de avertisment a profesorilor din învățământul preuniversitar

Membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret – principalele organizații din domeniu, se află în grevă de avertisment, miercuri, între orele 11:00-13:00, conform deciziei stabilite după referendumul intern desfăşurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022.


Profesorii acuză refuzul guvernanţilor de a purta negocieri cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie şi de a adopta măsuri concrete pentru rezolvarea nemulţumirilor acestora, se menţionează în comunicat.

Principalele revendicări:

  • acordarea de la începutul anului curent a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic); alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei;
  • adoptarea unei măsuri legislative reparatorii prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.
  • acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
  • plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul normal de muncă;
  • suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: