7 noiembrie, 2017

Peste jumătate dintre statele membre UE vor avansa în următoarele zile pe drumul operaționalizării unui important acord de cooperare militară, gândit ca răspuns la presiunile exercitate asupra continentului.

E vorba de Structura de Cooperare Permanentă (PESCO), care a primit deja aprobarea formală la ultimul Consiliu European și la care România și-a anunțat participarea.

Statele care vor semna acordul PESCO urmează să notifice oficial planurile lor în cadrul unei reuniuni, planificate pe data de 13 noiembrie, a miniștrilor de Externe și ai Apărării, proiectul urmând să fie lansat oficial la summitul UE din decembrie.


Potrivit Financial Times, aproximativ două treimi dintre membri UE ar putea adera la acest proiect, dar numărul exact al membrilor este ”fuid”- ”ne aflăm încă în faza foarte delicată a deciziei politice și există o serie de factori interni în anumite state care ar putea încă înclina balanța într-un sens sau altul”, declară un diplomat european pentru FT.

Germania și Franța au condus eforturile de a convinge statele membre să pună laolaltă elemente de logistică și trupe de intervenție rapidă și să dezvolte proiecte comune de cercetare cu scopul de a dezvolta armament de nouă generație.

Suporterii PESCO văd în această inițiativă răspunsul potrivit la solicitarea formulată de Donald Trump ca statele europene să preia mai mult din greutatea asigurării securității continentului.

Chiar dacă viziunea promotorilor este oarecum diferită- Parisul dorește ca PESCO să își asume ținte cât mai ambițioase în vreme ce Berlinul dorește aderarea a cât mai multe state– principala țintă a inițiativei este să asigure interoperabilitatea diferitelor sisteme militare utilizate în Europa.


PESCO ar trebui să faciliteze dorința statelor membre de a economisi bani prin combinarea resurselor în vederea finanțării de proiecte speciale, de tipul celui anunțat în iulie de Franța și Germania care doresc să construiască un nou avion de vânătoare european.

PESCO este văzut ca o ”umbrelă” a cooperării regionale similară celor existente între forțele navale belgiene și olandeze sau în European Air Transport Command- Olanda, Belgia, Franța și Germania.

Alte dezvoltări discutate ale PESCO ar fi operațiuni medicale comune sau crearea unei Forțe europene de reacție. PESCO, afirmă inițiatorii, este complementar NATO.

Chiar dacă va ieși din UE, Marea Britanie a anunțat că dorește să participe în continuare la eforturile de apărare comune. În acest moment, nu există o decizie clară dacă PESCO va fi deschis și statelor care nu fac parte din UE, e cazul Norvegiei, de exemplu.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: