În acest exerciţiu bugetar nu au mai rămas bani suficienţi pentru construirea celor trei spitale regionale, banii alocaţi fiind cheltuiţi pe documentaţie, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la România Tv.
De aceea, construirea lor este amânată pentru viitorul exercițiu bugetar (2021 – 2027, a explicat prim-ministrul.
„Un spital este evaluat la 460 milioane euro. Trei spitale se duceau la un miliard şi ceva de euro. Statul român nu îşi permite”, spune Viorica Dăncilă.
(Citiți și: ”Lista miliardelor de euro care tocmai se aruncă: Proiectele finanțabile cu bani gratuiți, trecute la PPP”)
Guvernul a pierdut timp prețios din 2017 încoace, ignorând sau încercând să amâne accesarea fondurilor europene și insistând pe faptul că unele spitale ar putea fi făcute în parteneriat public-privat.
(Citiți și: ”Guvernul aprobă demararea procedurilor pentru construcția a 5 spitale regionale, altele decât cele cu finanțare europeană”)
Acest lucru a fost insistent criticat de însuși comisarul european Corina Crețu – care la acea vreme presa guvernele de la București să depună proiectele la termen pentru a avea acces la finanțare europeană, și critica varianta vehiculată de guvern a Parteneriatului Public privat.
Premierul Dăncilă a dezvăluit că a avut deja o discuţie pe acest subiect cu comisarul European Corina Creţu:
„Am avut o discuţie cu doamna comisar european Corina Creţu, la Guvern, legată de cele trei spitale regionale. Pentru mine ca premier, pentru Guvernul României era foarte important să avem cele trei spitale. Pentru cele trei spitale a fost alocată suma de 150 milioane euro. Toată documentaţia a fost 130 milioane de euro. Un spital este evaluat la 460 milioane euro. Trei spitale se duceau la un miliard şi ceva de euro. Statul român nu îşi permite. Atât au costat. Am vorbit cu doamna Corina Creţu ca din suma rămasă să facem studii de fezabilitate, documentaţia şi în următoarea proiecţie bugetară să accesăm cele 460 milioane de euro”.
Ideea construirii unor spitale în parteneriat nu a fost abandonată, însă:
Căutăm ca spitalul de la Constanţa să îl facem împreună cu Guvernul din Turcia, căutăm ca alt spital să îl facem prin parteneriat public-privat.
Nu a fost indolenţa guvernului, nu a fost lipsa noastră de acţiune sau să nu vrem să facem aceste spitale, dar asta e realitatea şi este corect ca atunci când acuzi pe cineva să ai toate cifrele reale.Explicația ministrului Sănătății: România a solicitat o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni (de la 50% la 85%), iar cu cât se vor face mai târziu, spitalele ar urma să fie mai ieftine.
(Citiți și: ”Cele 3 spitale regionale finanțate de UE au fost șterse din programul de guvernare”)
În programul de guvernare, PSD asuma construirea a opt spitale regionale.
În plus, primarul general al Capitalei și-a propus construirea unui spital metropolitan, „după modelul AKH Viena, dar mai mare, cu 2.500 de paturi”.
S-a aprobat terenul pe care ar urma să fie construit, în zona Pipera, însă bani nu vor, probabil, nici în următorul mandat, în contextul în care PMB riscă să intre în faliment dacă Executivul nu va aproba la rectificarea din iulie o alocare suplimentară de aproximativ un miliard de lei.