7 noiembrie, 2018

Până în 2021 va fi realizată doar documentația tehnică pentru primele trei spitale regionale (de la Iași, Cluj și Craiova), urmând ca ridicarea lor să aibă loc în următorul exercițiu financiar al UE, a anunțat marți seara ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Astfel, aceste trei mari proiecte se amână (termenul folosit de ministrul Fondurilor Europene este de etapizare) cel puțin încă doi ani, deși exista finanțare nerambursabilă pentru demararea proiectelor în cursul actualei guvernări PSD – ALDE.

Mai mult, ministrul Plumb a explicat că actele pregătitoare, adică documentația (formată din studiu de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de execuţie, design, maparea serviciilor) se vor realiza din bani europeni, pentru construire nefiind eliminată varianta parteneriatului public – privat.


„Referitor la spitalele regionale, pentru a nu exista niciun fel de confuzie – Ministerul Sănătăţii beneficiază de asistenţă tehnică din partea Băncii Europene de Investiţii.

Prin această asistenţă tehnică se asigură atât documentaţia tehnică necesară construcţiei şi dotării spitalelor, cât şi efectiv modul în care trebuie construite aceste spitale. Documentaţia tehnică care înseamnă studiu de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de execuţie, design, maparea serviciilor este în cuantum de 120 de milioane de euro pentru toate cele trei spitale. (…) Costul construcţiei şi al dotării fiecărui spital în parte ne duce la o medie de 400 de milioane de euro per spital.

Şi atunci, având în vedere alocarea financiară din fonduri europene, pe actuala perioadă de programare, pentru cele trei spitale regionale de 150 de milioane de euro contribuţie UE şi 150 de milioane de euro contribuţia României, am decis etapizarea construcţiei acestor spitale în sensul că din actuala perioadă de programare să plătim documentaţia tehnică, tot pachetul de pregătire pentru construcţia spitalelor, având în vedere perioada de timp care se întinde undeva până la jumătatea anului 2020 cu pregătirea acestor construcţii de spitale, am luat în calcul etapizarea şi pentru perioada următoare de programare care începe imediat în anul 2021″, a explicat Rovana Plumb, într-o declarație la Palatul Victoria.

Potrivit ministrului, Guvernul „nu exclude construcţia de spitale regionale finanţată prin instrumentul parteneriatului public-privat”, pentru că (…) “din bugetul public, din banii publici, din bugetul de stat, din fonduri europene nerambursabile putem să asigurăm acest tip de finanţare”.

Costul real al documentației, încă nelămurit


Reamintim că totalul de 120 de milioane de euro pentru documentația tehnică a fost contestat de Corina Crețu, comisarul european responsabil de Politica Regională.

Aceasta a explicat că studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale costă 1,8 milioane de euro, nu 120 de milioane, cifră confirmată și de Banca Europeana de Investiţii (BEI), cea care finanţează studiul de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale.

Mai mult, Corina Crețu a relatat că toate cele trei spitale ar fi trebuit să coste 300 de milioane de euro (fără aparatură și echipamente):

„În timpul procesului de pregătire a perioadei de finanțare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene introducerea acestui obiectiv de construire a celor trei spitale regionale în cadrul Programului Operațional Regional, cu care Comisia a fost de acord și, prin urmare, a fost semnat la 23 iunie 2015. Decizia Comisiei Europene a fost întemeiată pe propunerea părţii române. În cadrul acestui program, România a propus utilizarea a 300 de milioane de euro (150 milioane euro finanțare UE, 150 milioane fonduri naționale) pentru 3 spitale regionale, ce urmau a fi construite la Iași, Cluj și Craiova, explică Corina Crețu, într-o postare pe Facebook.

Comisarul european mai arată că, la acel moment, nu fuseseră stabilite numărul de paturi și complexitatea serviciilor pe care aveau să le ofere spitalele.

„Între timp, România a continuat să pregătească investițiile, cu ajutorul serviciilor mele și ale BEI, și conform ultimelor estimări ale autorităţilor naţionale, cele trei spitale vor avea nevoie de un buget de 1,2 – 1,5 miliarde de euro. Comisia Europeană a constatat că această sumă este semnificativ mai mare decât bugetul prevăzut inițial, dar a rămas angajată să sprijine construcţia spitalelor regionale în conformitate cu acordurile încheiate cu Ministrul Dezvoltării Regionale în anul 2015. Conform prevederilor acestui acord, la Bruxelles se aşteaptă încă prezentarea celor trei proiecte majore care necesită aprobarea Comisiei, având în vedere dimensiunea acestora”, mai arăta Corina Crețu.

Ce înseamnă cele trei spitale regionale

  • spitalul regional de urgenţă este definit ca fiind “spital clinic organizat cu o structură de specialităţi, având o platformă complexă de investigaţii şi intervenţii terapeutice clinice şi paraclinice, care asigură asistenţă medicală pentru cazurile medicale complexe, care nu pot fi rezolvate la nivelul judeţului sau al municipiului în care se află spitalul respectiv, precum şi pentru toate cazurile din judeţele arondate, care nu pot fi rezolvate definitiv la nivelul spitalelor judeţene, din cauza lipsei de resurse materiale şi/sau umane sau din cauza complexităţii cazului, în conformitate cu protocoalele în vigoare”.
  • fiecare din cele trei unități va avea între 800 şi 900 de paturi
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: