Alianţa Pacienţilor Cronici din România a criticat marţi Ministerul Sănătăţii că a decis prin Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti desfiinţarea a 220 de paturi la Spitalul Colentina, prin neautorizarea unității medicale. Internările la Spitalul Colentina au fost blocate în șase secții, până când DSP va elibera autorizațiile de funcționare. În acest context, Asociația îi solicită premierului Marcel Ciolacu să intervină pentru rezolvarea situaţiei.
Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti nu a emis autorizaţia sanitară de funcţionare pentru şase secţii şi compartimente ale Spitalului Colentina: Neurochirurgie, Ortopedie şi Traumatologie I, Ortopedie şi Traumatologie II, ORL, Hematologie 1 (onco-hematologie) şi Chirurgie Plastică.
„Acest fapt este cu atât mai inexplicabil cu cât toate aceste secţii au fost renovate şi modernizate la începutul anului 2024. Ca urmare, dispar 220 de paturi de spitalizare continuă, iar mii de pacienţi rămân fără acces la intervenţii medicale, operaţii sau tratamente de care depinde sănătatea lor. Aceasta este a doua situaţie gravă de acest gen în Bucureşti, după ce Spitalul „Marius Nasta” a trecut printr-o situaţie similară, în care secţii renovate recent nu au mai primit autorizaţia sanitară de funcţionare. Este o situaţie de neînţeles, care pune în pericol funcţionarea unor spitale mari din Capitală”, menționează comunicatul Asociației Pacienților Cronici (APC).
În opinia APCR, Ministerul Sănătăţii „a demonstrat un eşec” în gestionarea acestei crize, deşi DSP-urile se află sub coordonarea directă a acestuia.
„Cerem prim-ministrului Marcel Ciolacu să intervină urgent pentru a rezolva această situaţie critică, scăpată de sub control de către Ministerul Sănătăţii. Grija pentru români nu se exprimă prin declaraţii politice fără acoperire, ci prin acţiuni rapide şi concrete care să răspundă problemelor reale cu care se confruntă pacienţii cronici şi acuţi din România”, se mai arată în comunicatul citat.
Pe listele de așteptare ale secțiilor unde nu se mai fac internări se află sute de bolnavi.
CNAS nu poate finanțează secțiile fără autorizație
Casa de Sănătate București a anunțat că nu va mai finanța secțiile care nu au autorizațiile necesare, începând cu 1 decembrie.
Conducerea Spitalului Colentina acuză DSP pentru lipsa unui răspuns la solicitările repetate, iar Direcția de Sănătate susține că termenul legal de analiză a documentelor din dosarul de autorizare expiră abia pe 6 decembrie, iar vina aparține unității, care ar fi trimis prea târziu actele necesare.
DSPMB spune că dosarul de autorizare conținea neclarități
Conform unui comunicat de presă al DSPMB, Spitalul Clinic Colentina funcţionează în prezent în baza Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare, emisă cu Program de conformare.
În ceea ce priveşte paturile aferente secţiilor Hematologie I, Ortopedie-Traumatologie I şi II, Neurochirurgie, Compartimentul ORL, Compartimentul de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă şi extinderi ale unor secţii medicale, reprezentanţii DSPMB afirmă că acestea se află în curs de autorizare.
„În baza dosarului şi a documentaţiei înaintate către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, aceasta a transmis către reprezentanţii Spitalului Clinic Colentina mai multe solicitări de remediere a neconformităţilor constatate, atât în urma analizării documentaţiei depuse, cât şi cu ocazia vizitelor de evaluare în teren. Neconformităţile constatate de către personalul DSPMB puneau în pericol siguranţa pacienţilor şi a personalului medical, motiv pentru care au fost făcute numeroase recomandări de rezolvare a situaţiilor identificate. (…) Ca răspuns la adresele DSPMB din 1.11 şi 26.11.2024, Spitalul Clinic Colentina a transmis abia în data de 06.12.2024 măsurile privind remedierea neconformităţilor, memoriul tehnic refăcut, noile circuite funcţionale, intervalele orare ale acestora; de asemenea, s-a transmis şi nota justificativă privind actualizarea şi întocmirea noilor programe de conformare (documente asumate de către conducerea unităţii sanitare). DSPMB va elibera în termenul legal noua autorizaţie sanitară de funcţionare”, se arată în comunicat.
În acest context, managerii unității sanitare cer explicații din partea Ministerului Sănătății, având în vedere că DSP se află în subordinea acestuia.
****