Spania a blocat preluarea de către Ungaria a unui producător de trenuri, motivând că guvernul pro-rus al lui Viktor Orbán nu ar trebui să obțină tehnologie care în mod normal ar putea ajuta Ucraina, conform unor surse familiare cu situația, transmite Financial Times.
Madridul a respins oferta maghiară de 619 milioane de euro pentru preluarea Talgo, în parte pentru că firma ar putea ajuta la reconstrucția Ucrainei, contribuind la consolidarea legăturilor sale feroviare cu UE.
„Unul dintre cele mai mari interese ale Ucrainei este conexiunea feroviară”, au precizat sursele Financial Timese, subliniind că Talgo ar putea ajuta Ucraina să depășească un obstacol major: faptul că liniile sale feroviare au o lățime diferită decât standardul european.
Spania a clasificat documentele care explică decizia sa — pe care a luat-o din motive de „securitate și ordine publică” — și a refuzat să comenteze dacă preocupările sale sunt legate de relația lui Orbán cu Putin, cea mai apropiată din rândul liderilor occidentali.
Premierul spaniol Pedro Sánchez l-a criticat pe Orbán ca fiind liderul „pro-Putin” al „dreptei internaționale” și a spus că premierul ungar „vrea să îngenuncheze Ucraina”.
Ganz-Mávag, consorțiul care a depus oferta de preluare a Talgo în martie, este susținut de guvernul ungar și de producătorul de trenuri Magyar-Vagon, despre care Spania a afirmat că este controlat de compania petrolieră ungară MOL.
Tehnologia Talgo permite schimbarea, din mers, a ecartamentului
Talgo ar deține tehnologii avansate de inginerie — cunoscute sub denumirea de tehnologie de schimbare automată a ecartamentului — care ar permite trenurilor să se deplaseze fără probleme între șinele din Ucraina și cele mai înguste din țările europene vecine.
„Această colaborare cu Ucraina este unul dintre cele mai importante elemente ale procesului de reconstrucție a țării și de integrare a acesteia în Europa”, a spus oficialul citat de publicația străină.
Șinele din Ucraina au o lățime de 1.520 mm, conform normelor sovietice, dar standardul pentru șinele europene este de 1.435 mm, o dimensiune care a apărut în Marea Britanie.
Tehnologia de schimbare a ecartamentului a fost dezvoltată în Spania, deoarece țara folosește mai multe lățimi de șine: cea mai comună este ecartamentul iberic de 1.668 mm, dar există și un ecartament îngust de 1.000 mm în nord, în timp ce trenurile de mare viteză din Spania circulă pe șine europene standard.
Potrivit Talgo, care produce trenuri de pasageri, sistemul său de schimbare a ecartamentului „permite unui tren să-și adapteze ecartamentul roților în timp ce se deplasează la aproximativ 15 km/h, fără a fi nevoie să se oprească”.
Brevetele au expirat. Ungaria va ataca în instanță veto-ul Madridului
Talgo a fost pionier în tehnologia schimbării ecartamentului și este încă considerat un lider în domeniu, deși majoritatea brevetelor sale cheie au expirat, iar alți producători de trenuri au acum tehnologii similare.
Ganz-Mávag a precizat că „nu există motive bine întemeiate” pentru veto-ul Spaniei și a promis să inițieze acțiuni legale împotriva guvernului.
Un avocat familiarizat cu situația a spus că tehnologia de schimbare a ecartamentului „nu are sens” ca motiv pentru ca Spania să blocheze oferta. „Ori există ceva ce nu ni se spune, ori pur și simplu nu vor să vândă unui guvern pe care îl critică în fiecare zi.”
***