Marți a aterizat pe Lună sonda chineză Chang 5, a cărei misiune este aceea de a preleva probe de pe satelitul natural al Pământului, scrie CNN.com.
Punctul țintă al misiunii chineze este Mons Rümker, un complex vulcanic ce se află în apropierea zonei denumite Oceanus Procellarum.o
Zilele acestea, sonda va inspecta împrejurimile și va colecta probe de pe suprafața Lunii cu ajutorul celor câteva instrumente pe care le are la dispoziție: o cameră de luat vederi, un radar, un spectometru, un mini-escavator și un echipament cu ajutorul căruia pot fi efectuate mici foraje.
Misiunea sondei este aceea de a preleva circa 2 kilograme de probe de sol (regolit), ce ar urma apoi să fie trimise către vehiculul care orbitează în jurul Lunii pentru a fi transportate probele pe Pământ.
Ultima misiune de acest gen a avut loc în urmă cu 44 de ani. E vorba de misiunea Luna 24, organizată de Uniunea Sovietică, și care a prelevat probe ce cântăreau mai puțin de 200 de grame.
Dacă misiunea va fi încununată de succes, statul asiatic va deveni a treia țară din lume ce a organizat zboruri în vederea prelevării de probe lunare, după Statele Unite și Uniunea Sovietică.
Din 1959, de când a fost lansat primul zbor către Lună (misiunea Luna 2, organizată de URSS) și Japonia, și India, au organizat misiuni lunare.
În cadrul misiunilor Apollo, prin care au fost transportați pe Lună primii oameni, Statele Unite au trimis pe satelitul natural al pământului 12 astronauți în decursul a șase zboruri, din 1969 până în 1972. Aceștia au prelevat 382 kg de probe de roci și sol.