30 august, 2023

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat miercuri, pe Facebook, concluziile vizitei de lucru la Bruxelles pentru închiderea negocierii pe PNRR. Negocierea a vizat strict capitolul RepowerEU și diminuarea cu 2 miliarde euro a granturilor alocate României ca efect al recalculării după noile date de creștere economică.

(Citește și: ”PNRR – realitatea de la București vs. cea de la Bruxelles: 2023 – jumătate de an pierdut în implementarea și absorbția banilor”)

Potrivit ministrului Adrian Câciu, soluția celei de-a doua probleme e simplă: investiţiile aflate în întârziere, care au risc să nu fie finalizate până în decembrie 2026, când se închide implementarea PNRR, vor fi mutate în programele din Politica de Coeziune (bugetul multianual), pentru a beneficia de un orizont extins cu trei ani.

Cercul vicios reforme-bani-investiții

Problema României este că multe investiții sunt în întârziere din cauza faptului că Guvernul nu reușește să se încadreze în calendarul de atingere a jaloanelor și țintelor asumate, accesul la banii PNRR fiind astfel blocat de întârzierea trimiterii cererilor de plată.


Anul acesta, MIPE ar fi trebuit să trimită cererile 3 și 4 de plată – cu o valoare totală de aproximativ 6 miliarde euro. Nu doar că acestea nu au fost trimise, dar până acum nici măcar cererea de plată 2, trimisă anul trecut, nu a fost aprobată din același motiv. Este un cerc vicios: fără respectarea angajamentelor asumate nu sunt eliberate fonduri PNRR, care ar trebui să finanțeze investițiile, care toate trebuie finalizate până în 2026.

(Citește și: ”Comisia Europeană închide discuția pensiilor din România: Doar o catastrofă naturală poate duce la renegocierea PNRR”)

Iar perspectivele nu sunt deloc bune- proaspăr întors de la Bruxelles, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat: ”Nu se pot aplica și legea salarizării unice, și legea pensiilor, și reducerea deficitului bugetar. Nu se pot face toate aceste lucruri. Spun asta cu toată responsabilitatea”.

RepowerEU, bani pentru ”reziliența energetică a gospodăriilor populației”

În ceea ce priveşte noul capitol Repower EU, România va beneficia de o finanţare de 1,4 miliarde de euro. După ce a renunțat la proiecte irealizabile, România urmează să acorde fondurile noi pentru rezilienţa energetică a gospodăriilor populaţiei (producţie şi stocare energie, respectiv îmbunătăţirea eficienţei energetice a locuinţelor).

Planul ar trebui să fie trimis la Bruxelles joi, 31 august, ca să poată fi aprobat anul acesta.


Coaliția PNL- PSD incearcă de doi ani, fără succes, să renegocieze PNRR cu Comisia Europeană.

(Citește și: ”PNRR-ul și reformele, bilanț la rotativă: Ce jaloane am ratat și ce bani am pierdut/amânat”)

***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Guvernul asta joaca alba-neagra pe zeci de miliarde: uite reforma, nu mai e reforma. Daca EU se prinde ca nu vor sa faca nici o reforma, Romania pierde zecile de miliarde de euro. Asta a votat populatia, asta are.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Guvernul asta joaca alba-neagra pe zeci de miliarde: uite reforma, nu mai e reforma. Daca EU se prinde ca nu vor sa faca nici o reforma, Romania pierde zecile de miliarde de euro. Asta a votat populatia, asta are.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: