12 octombrie, 2021

Șocul scumpirii energiei a propulsat cotaţia aluminiului până la cel mai ridicat nivel din 2008 încoace. Scumpirea aluminiului duce la scăderea cererii, iar veniturile mai mari nu compensează cheltuielile cu energia.

Așa încât, creșterea prețului aluminiului nu este neapărat pe placul producătorilor lumii, care pun pe piață anual 65 de milioane de de tone de aluminiu, folosit pentru industria auto și aeronautică, în industria alimentară sau a telecomunicațiilor.

Cotaţia aluminiului primar a înregistrat un nou maxim, marți, de 3.070,75 dolari / tonă la contractele futures cu livrarea peste o lună, la Bursa de Metale de la Londra (LME). Luni, prețul crescuse cu 2,8$% până la 3.048,5 dolari / tonă.


De o lună aluminiul înregistrează cele mai ridicate prețuri din 2008 încoace, potrivit Trading Economics.

Producătorii de aluminiu își refac calculele, își reduc producția sau chiar închid capacități, din China până în Europa.

Șocul energetic a afectat metalurgia neferoaselor, laolaltă cu toate industriile energofage.

În România, ALRO Slatina (ALR) este cel unul dintre cei mai mari producători integrați pe verticală din Europa, având o secție de aluminiu procesat în afara celui de aluminiu primar. Abia în 12 noiembrie vor fi prezentate rezultatele financiare pe Trimestrul 3, care vor include și efectele mscumpirii energiei.

„Electricitate în stare solidă”


Despre aluminiu se vorbește în branșă ca despre un vehicul de stocare a energiei și, din cauza consumului mare de electricitate (14 MWh pentru o tonă), aluminiul este supranumit „electricitate în stare solidă”.

Pentru o tonă de aluminiu se consumă cât are nevoie o locuință de mărime medie din marea Britanie timp de trei ani. Sau, dacă o țară ar avea consumul industriei globale a aluminiului, ar fi al cincilea cel mai mare consumator din lume, potrivit calculelor citate de Bloomberg.

Prin aluminiu se importă electricitate

Piața va urmări cu atenţie orice semnale privind diminuarea exporturilor chineze de aluminiu. În condiţiile în care propria sa producţie este supusă la presiuni şi cererea este în creştere, China a început să importe cantităţi din ce în ce mai mari de aluminiu.

Cu toate acestea, China exportă în continuare mari volume de aluminiu semi-finisat, graţie în parte şi reducerilor de taxe.

„Având în vedere cât de gravă este problema aprovizionării cu electricitate nu pare raţional pentru China să exporte în fiecare lună un volum mare de produse din aluminiu. Practic este vorba de un export net de resurse energetice”, spune James Luke, manager la firma Schroders.

Ca urmare, Beijingul ar putea să elimine sau să revizuiască scutirile de la plata TVA pentru exporturile de aluminiu, în ideea de a încetini livrările de metal în afara graniţelor.

Se oprește producția în capacități din toată lumea

Scumpirea energiei și scăderea profitabilității au dus la reducerea producției în toată lumea. Producătorul olandez Alde a anunțat că va reduce producția cu 60-70% la topitoria de aluminiu Delfzijl din cauza prețurilor ridicate la electricitate.

Mai multe fabrici de aluminiu din China sunt puse în conservare şi producţia acestei ţări a atins probabil nivelul maxim, cel puţin pe termen scurt, crede Mark Hansen, director general la firma londoneză de trading Concord Resources Ltd, citat de Bloomberg.

Preţurile ar putea ajunge la 3.400 de dolari pe tonă în următoarele 12 luni, prognozează Mark Hansen, care invocă faptul că deficitul de aluminiu pe piață reclamă investiția în noi capacități de producție.

Dimpotrivă, însă, creşterea şi mai mare a preţurilor la electricitate pune presiuni asupra combinatelor de aluminiu. De exemplu, o fabrică de aluminiu din Germania ar trebui să plătească aproximativ 4.000 de dolari pentru energia electrică necesară producţiei unei tone de aluminiu, un preţ care depăşeşte cotaţia actuală a aluminiului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: