29 noiembrie, 2019

Parlamentul Slovaciei a respins joi, pentru a doua oară, un tratat european privitor la combaterea violenţei contra femeilor şi i-a cerut guvernului populist al ţării să facă presiuni pentru a bloca ratificarea documentului de Uniunea Europeană.

Statele semnatare ale acestei convenţii se angajează să combată violenţele împotriva femeilor, de la violenţa domestică şi violul conjugal, până la mutilarea genitală.


Legislativul de la Bratislava se opune documentului, întrucât acesta contravine definiţiei constituţionale slovace a căsătoriei, definită drept o uniune heterosexuală.

Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi violenţei domestice, cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul, este primul text juridic la nivel european în acest domeniu.

Documentul a fost ratificat de 34 de ţări, printre care majoritatea statelor membre ale UE. Polonia a adoptat convenţia, România a ratificat documentul, Bulgaria l-a respins anul trecut.

În ceea ce privește Slovacia, deputaţii naţionalişti dn această țară doresc blocarea tratatului la nivelul UE și au inițiat în legislativul lor o rezoluție prin care i se cere guvernului să „împiedice” Uniunea Europeană ă pună în practică dispoziţiile din convenţie care „nu sunt incluse în legislaţia slovacă”.


Rezoluția slovacă a fost votată joi cu 93 de voturi pentru, 29 de voturi contra şi 13 abţineri, scrie Agerpres.

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a calificat această iniţiativă a parlamentului slovac drept un pas în spate „regretabil”. „Guvernele europene trebuie să facă mai mult, nu mai puţin, pentru a pune capăt violenţei la adresa femeilor”, a subliniat Pejcinovic Buric într-un comunicat.

Un amendament controversat din constituţia slovacă, introdus în 2014, defineşte căsătoria drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Parlamentari români au dorit amendarea Constituției în același sens, însă referendumul ce ar fi deschis calea spre modificarea respectivă nu a întrunit prezența necesară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: