25 februarie, 2019

 

Transmiterea datelor privind impozitele s-a blocat din nou luni, 25 februarie, site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) devenind inutilizabil, în ziua cu cea mai mare încărcare din lună.


ANAF își cere scuze și mulțumește „pentru ânțelegetre” pentru că „serviciul este indisponibil”, potrivit mesajului cu care este întâmpinat contribuabilul bun platnic.

Este deja un fenomen obişnuit, site-ul ANAF nu face faţă asaltului zecilor de mii de contribuabili, care lasă pentru ultima zi această operaţiune, din cauza grijii pentru lichidităţi. Nu au sistemul necesar”, a declarat Florentina Şuşnea, managing partner al firmei de consultanţă PKF Finconta, pentru cursdeguvernare.ro.

Facilităţile destinate contribuabililor „funcţionează greu, cu mari întreruperi, sau deloc”, spune repreyentantul unei alte firme de contabilitate.

Întreruperea serviciilor online vine după ce, nu mai demult de 6 februarie, portalul ANAF  a generat „erori de accesare, deoarece resursele TIC disponibile sunt suprasolicitate”.

(Citiți și: ”Blocarea reformei Fiscului: Niciun euro din creditul luat de la Banca Mondială nu s-a cheltuit în 2017 pentru dezvoltarea componentelor critice ale ANAF”)


Ministerul Finanțelor a cheltuit, din 2013 și până în prezent, doar 20 dintre cele 91 milioane oferite de Banca Mondială în proiectul de reformă a infrastructurii Fiscului. Proiectul trebuia finalizat în 2019, dar întârzierile în implementare au determinat Banca Mondială să îl extindă cu 2 ani.

”Activitățile proiectului au fost suspendate în ultimele 12 luni, iar Banca nu a mai decontat noi plăți”, a precizat un oficial al Băncii Mondiale, la sfârșitul lui 2018.

România este statul UE cu cea mai mică rată de colectare a veniturilor fiscale ca procent din PIB (25,6% în 2017, față de o medie europeană de 40%), trendul fiind unul descendent în ultimii 3 ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: