11 iunie, 2019

Simina Tănăsescu (foto), profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, a depus marți jurământul și preia astfel mandatul de judecător la CCR.

Pe de altă parte, săptămâna viitoare și vor prelua mandatele și Gheorghe Stan (fost procuror-șef al controversatei Secții speciale pentru investigarea magistraților) și judecătorul Cristian Deliorga, propunerile deputaților și senatorilor pentru ocuparea ultimelor două posturi de judecători constituționali rămase libere.

AceastaFost consilier prezidențial pe probleme juridice, Simina Tănăsescu a absolvit în 1991 Facultatea de Drept din cadrul Universității București și a obținut doctoratul “magna cum laude”, în drept constituţional, în 1997, la Universitatea Aix-Marseille III.


A predat în domeniile Drept constituţional, Drept parlamentar, Sistem normativ al UE, etc, conform CV-ului.

Simina Tănăsescu a demisionat anul trecut din funcția de consilier prezidențial pe probleme juridice, pe fondul controverselor declanșate de o întâlnire pe care a avut-o cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu și a acuzațiilor că ar fi făcut presiuni asupra acestuia înaintea unei decizii importante a CCR.

Ea reprezentat Administrația Prezidențială în aproape toate dezbaterile de la CCR.

Anul acesta trei judecători constituționali trebuie înlocuiți, întrucât le expiră mandatele:


Simina Tănăsescu îl înlocuiește pe Petre Lăzăroiu (pe locul rezervat persoanei desemnate de șeful statului), care a fost judecător CCR timp de peste 10 ani, ceea ce a dus la numeroase controverse, întrucât depășirea mandatului de nouă ani a fost interzisă anul trecut.

(Citiți și: VeDemJust cere președintelui CCR să constate vacantarea postului ocupat de judecătorul Petre Lăzăroiu)

Ștefan Minea, își încheie mandatul pe 15 iunie. În locul acestuia va fi desemnat un magistrat de către plenul Camerei Deputaților, care a amânat procedura. Conform unor surse, Liviu Dragnea l-ar prefera pe Cristian Deliorga, un controversat judecător la Curtea de Apel Constanţa, fost procuror și membru al CSM.

Anul acesta încetează și mandatul judecătoarei Maya Teodoroiu, numită de Senat, care a venit pe un final de mandat. Ea a fost desemnată de PSD, dar locul ei este revendicat de ALDE, care și l-ar dori la CCR pe Teodor Meleșcanu, conform unor inofrmații vehiculate în presă.

Numirea judecătorilor de la CCR

  • CCR are nouă magistrați: trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
  • Componenţa Curţii se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani, fiecare din autorităţile competente să efectueze numirile desemnând câte un judecător. Aplicarea acestui sistem de înnoire periodică a fost asigurată, la înfiinţarea Curţii, prin numirea primilor judecători pe durate de 3, 6 şi 9 ani, pentru fiecare din aceste durate fiind desemnat, în mod corespunzător, câte un judecător din fiecare grupă.
  • Mandatul magistraților CCR este de nouă ani.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: