23 aprilie, 2019

Europarlamentarul Siegfried Mureșan anunță, marți, un plan de măsuri concrete pentru simplificarea absorbției de fonduri europene, care vizează în primul rând încurajarea celor aflați la muncă în străinătate să revină în țară și să își deschidă afaceri cu finanțare europeană.

Siegfried Mureșan spune că primul pas va fi făcut în Parlamentul European, acolo unde va negocia ca, începând cu anul 2021, să existe un set unic de reglementări pentru fondurile europene, cu o birocrație redusă și fără controalele inutile.

În plan intern, europarlamentarul spune că trebuie îmbunătățit sistemul electronic de depunere a dosarelor și trebuie simplificate procedurile; trebuie reduse controalele și eficientizate. Siegfried Mureșan mai spune că programele europene să devină ”mai vizibile”, promovarea acestora fiind în prezent foarte slabă, atât intern cât și în diasporă.


Premisele și planul de măsuri descrise de Siegfried Mureșan:

”O cincime din populația activă a României lucrează în străinătate. Avem aproape 4 milioane de români plecați la muncă peste hotare. Suntem a doua țară din lume, după Siria, în ceea ce privește numărul de emigranți, în condițiile în care Siria este de ani buni măcinată de războaie. Sunt sute de mii de familii de români, provenind din toate colțurile țării, care trăiesc separat din nevoia unui venit decent.

Este timpul să inversăm acest fenomen. Românii care au plecat la muncă în străinătate trebuie să aibă șansa de a reveni acasă. Iar unul dintre instrumentele pentru a convinge românii să revină acasă îl reprezintă oportunitățile oferite de fondurile europene.

De 12 ani, de când am aderat la Uniunea Europeană, fondurile europene au reprezentat principalul motor al dezvoltării economice românești. Aproape orice afacere de succes și orice investiție publică importantă din ultimii ani au fost făcute prin cofinanțare europeană.


Este timpul să folosim aceste fonduri europene și ca un instrument de a atrage acasă pe românii care au plecat în străinătate.  Dacă ai lucrat 10 ani în agricultură în Spania sau în construcții în Germania și îți cunoști meseria foarte bine, de ce să nu îți deschizi o mică afacere în țara natală, în condițiile în care Uniunea Europeană îți oferă cofinanțare pe anumite cheltuieli?

Sunt deja români curajoși care au renunțat la venitul stabil din străinătate și au revenit în țară unde și-au deschis afaceri prospere cu fonduri europene. Din păcate, nu sunt atât de mulți cât ar trebui pentru că, în continuare, birocrația ridicată îi sperie pe micii întreprinzători și pe antreprenorii fără experiență.

De aceea noi, europarlamentarii PNL, vom negocia în viitorul Parlament European ca, începând cu anul 2021, să existe un set unic de reglementări pentru fondurile europene, birocrația va fi redusă și vor fi eliminate controalele inutile.

Nu este, însă, suficient să simplificăm regulile la nivel european, dacă birocrația este dublată sau, uneori, triplată de autoritățile naționale.

În primul rând, trebuie îmbunătățit sistemul electronic de depunere a dosarelor și trebuie simplificate procedurile; trebuie reduse controalele și eficientizate. Plățile trebuie efectuate la timp pentru că nu există semnal mai grav dat unui beneficiar de fonduri decât că UE nu își poate achita facturile la timp.

Nu în ultimul rând, trebuie ca programele europene să devină mai vizibile, lumea să afle de ele și despre cum se poate beneficia de ele. Promovarea acestor programe este în prezent foarte slabă, cu atât mai mult în rândul românilor plecați la muncă în străinătate.

De aceea, PNL va lansa un ghid care va explica principalele oportunități de finanțare, cât și modalitățile concrete prin care se pot accesa și implementa proiectele finanțate cu sprijinul fondurilor europene.

Ne vom asigura că fondurile europene vor sprijini românii din Diaspora care vor să se întoarcă în țară și vor sprijini cât mai mulți români care vor să-și deschidă o afacere nouă în țară.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: