Pasagerii companiilor aeriene din Uniunea Europeană (UE) vor putea în curând să-și folosească telefoanele mobile în timpul zborului, transmite BBC.
Comisia Europeană a hotărât că operatorii aerieni pot furniza tehnologie 5G la bordul avioanelor, precum și date mobile mai lente.
Acest lucru ar putea însemna că pasagerii nu vor mai fi obligați să își pună telefonul pe ”modul avion” în timpul zborurilor – deși detaliile despre modul în care va fi implementată decizia sunt încă neclare.
Termenul limită până la care statele membre trebuie să pună la dispoziție benzile de frecvență 5G pentru avioane este 30 iunie 2023.
Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă, a declarat că planul va „permite servicii inovatoare pentru oameni” și va ajuta companiile europene să se dezvolte.
„Cerul nu mai este limita când vine vorba de posibilitățile oferite de conectivitatea super-rapidă, de mare capacitate”, a spus el.
Sfârșitul unei ere
Comisia Europeană a rezervat anumite benzi de frecvență pentru aeronave încă din 2008, permițând unor provideri de servicii să ofere acces la internet în timpul zborurilor.
Dar acest serviciu a fost foarte lent, deoarece se bazează pe echipamente care conectează pasagerii din avion de sol prin intermediul unor sateliți.
Noul sistem va putea profita de vitezele de descărcare mult mai rapide oferite de 5G, care conform rețelei mobile EE poate fi de peste 100 Mbps – permițând descărcarea unui film în doar câteva minute.
Dai Whittingham, directorul executiv al Comitetului pentru Siguranța Zborului din Regatul Unit, a declarat pentru BBC că modul avion a fost important din punct de vedere istoric din cauza lipsei de cunoștințe despre modul în care dispozitivele mobile afectează aeronavele.
„Exista o îngrijorare că ar putea interfera cu sistemele automate de control al zborului”, a spus el.
„Ceea ce s-a descoperit cu experiența este că riscul de interferență este foarte mic. Recomandarea a fost întotdeauna ca, odată ce vă aflați în zbor, dispozitivele să fie în modul avion”.
În SUA a existat îngrijorarea că frecvențele 5G ar putea interfera cu zborurile și chiar că ar putea duce la măsurători eronate de altitudine.
Whittingham susține că în Marea Britanie și în UE nu există astfel de îngrijorări.
„Avem un set diferit de frecvențe pentru 5G și setări de putere mai scăzute decât cele care au fost permise în SUA”, a explicat el.
***