Senatorii au aprobat, marţi, la solicitarea PSD, dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului Legii salarizării unitare, în dezacord cu opoziţia, care a solicitat ”dezbateri reale”. Procedura de urgenţă a fost aprobată cu 69 de voturi ”pentru” şi 34 ”împotrivă”.
Dezbaterea în procedură de urgență limitează drastic posibilitatea ca proiectul de lege să poată fi amendat.
”Este propunerea legislativă arhicunoscută, numită şi Legea salarizării unitare în sistem bugetar. Ea este de câteva luni în dezbatere publică, a fost depusă acum o săptămână în mod formal. Vă solicit adoptarea procedurii de urgenţă, ceea ce permite simplificarea şi urgentarea procedurilor, având în vedere că o bună parte din dezbateri în spaţiul public s-au făcut. Nu are rost să prelungim în mod nejustificat o astfel de dezbatere, înainte de a intra în comisii. Unele dintre măsuri ar urma să intre în vigoare la 1 iulie 2017”, a afirmat liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae.
Proiectul salarizării unitare din sistemul public a fost dat publicității pe data de 11 aprilie, fiind afișat pe site-ul PSD, purtând doar semnătura lui Liviu Dragnea.
(Citiți și: Legea salarizării e gata- Prioritate au instituțiile de forță. Cercetarea ”urmează să fie luată în considerare”. Medicii vor lua ”caimacul”, dar de la anul. Impact anual – 10 mld. )
Proiectul cuprinde salariile la care se va ajunge în 2022, an pentru care nu există însă prognoze oficiale privind paritatea leu/euro (dacă nu se adoptă euro până atunci) și nici salariul minim pe economie. Potrivit proiectului asumat de coaliția PSD – ALDE, salariul minim luat în calcul pentru 2022 este 2.500 de lei.
(Citiți și: Legea Salarizării: fără date esențiale, amânată, semnată doar de Liviu Dragnea și pusă pe site-ul PSD. Cine, cum și cât ar urma să câștige în anul 2022)
Legea salarizării, așa cum a fost ea prezentată de Liviu Dragnea, va accentua diferențele de salarizare, deja devenite semnificative în ultimele luni, după cum constată o analiză realizată de Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
”Vândută” de actualul guvern drept o măsură care face dreptate angajaților la stat- suplimentată între timp cu decizia parlamentară de creștere a salariilor aleșilor locali, proiectul de lege propus de coaliția PSD-ALDE va conduce la creșterea discrepanțelor dintre salariile din sistemul public și cel privat, iar inegalitățile dintre cele două sectoare vor produce efecte grave asupra pieței muncii și a economiei reale.
(Citiți și: Legea salarizării accentuează discrepanța dintre salariile de la stat și cele din mediul privat. Riscuri)
De precizat că proiectul a fost primit cu critici atât de sindicate cât și de mediul de afaceri.