19 decembrie, 2017

Steluța Cătăniciu, deputat ALDE de Cluj, rămâne deputat, deși a fost condamnată definitiv și nu avea nici dreptul de a candida

Plenul Senatului a adoptat, luni, propunerea legislativă pentru modificarea Legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), astfel încât încetează unele interdicţii pentru parlamentari, inclusiv pentru cei deja condamnați.

Amendamentul respectiv a trecut cu 77 de voturi pentru și 39 împotrivă.

Senatul este camera decizională, astfel încât legea aprobată luni pleacă spre promulgare.


Conform Articolului 77 din Constituțiee, președintele are la dispoziție 20 de zile pentru semnarea decretului sau:

  • poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea, după care este obligat să o promulge
  • poate cere verificarea constituţionalităţii legii

Din momentul revenirii de la reexaminare/ după primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea. șefului statului este obligat să promulge legea în termen de 10 zile.

Legea le va permite să rămână în legislativ parlamentarilor condamnați definitiv pentru conflict de interese sau incompatibilitate, pentru fapte comise înainte de 2013.

Proiectul a fost înregistrat pe 21 noiembrie, de către Florin Iordache (fostul ministru de Justiție care a promovat OUG 13), și prevede încetarea de drept a interdicțiilor (valabile trei ani de la pronunțarea instențelor) de a candida și de a fi ales. Aceste interdicții sunt impuse tuturor acestor condamnări din procesele câștigate de ANI.


Printre cei salvați de reglementarea votată luni seara se numără și Steluța Cătăniciu, deputat ALDE, avocat, aflată la al doilea mandat de deputat. Ea ocupă poziția de vicepreședinte al Comisiei juridice, de disciplină și imunități și este unul dintre cei mai activi membri ai așa-numitei Comisii Iordache, cea care se ocupă de modificare a legilor Justiției.

Cătăniciu este autoarea unora dintre cele controversate amendamente aduse acum legilor Justiției.

Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că Steluţa Cătăniciu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, pe vremea când era consilier local în Cluj Napoca, deoarece a participat la adoptarea unei hotărâri în favoarea unei societăţi unde avea un interes patrimonial. Decizia definitivă a instanței a fost pronunțată.

Ea a fost condamnată definitiv în noiembrie 2015, dar Parlamentul nu a răspuns solicitărilor ANI de a nu-i valida noul mandat obținut în decembrie 2016.

Ea este, de altfel, unul dintre cazurile la care se referea Raportul MCV din noiembrie, atunci când amintea de hotărârile definitive în materie de integritate emise de instanţele judecătoreşti și nepuse în aplicare de Parlament:

„De asemenea, există alte trei cazuri de parlamentari ale căror mandate au fost confirmate în urma alegerilor de la sfârşitul anului 2016, în ciuda faptului că aceştia fac obiectul unei interdicţii de a ocupa o funcţie eligibilă timp de trei ani, ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti definitive. Agenţia Naţională de Integritate a informat parlamentul în februarie 2017, dar parlamentul nu a luat încă măsuri pentru a soluţiona aceste trei cazuri”, se spune în Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV).

Ce prevede articolul salvator 

Amendamentul inițial, adoptat în Camer Deputaților:

“Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept.”

Articolul a fost reformulat în Senat:

„Interdicţiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator şi/sau deputat în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007 – 2013, în temeiul articolului 25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator şi/sau deputat în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept„.

El este o premieră și un precedent periculos, fiindcă anulează hotărâri judecătorești, lucru interzis prin Constituție și în orice stat de drept.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: