Graţierea pedepselor pentru mită şi trafic de influenţă a fost respinsă, joi, în Comisia juridică a Senatului, după ce senatorul Daniel Fenechiu, susținut de reprezentantul USR din comisie, a cerut reluarea votului dat miercuri.
Daniel Fenechiu (PNL) a justificat nevoia de a relua votul pe amendamentul privind grațierea faptelor de corupție din perspectiva declarațiilor făcute de liderul PSD Liviu Dragnea, care miercuri seara a anunțat că nu susține amendamentele aprobate.
În ciuda opoziției formale a Guvernului și a președintelui PSD, exprimate miercuri, președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae (PSD) a propus la începutul ședinței de joi a comisiei să se voteze și pentru grațierea infracțiunilor prevăzute în legea specială 78/2000 (ce conține circumstanțe agravante la infracțiunile din Codul penal și fapte asimilate faptelor de corupție)
Din nou, la dezbateri, senatorul PMP Traian Băsescu a susținut că abuzul în serviciu a devenit ”un instrument al procurorilor de punere sub control a instituțiilor politice”.
Votul a fost însă defavorabil: au votat ”pentru” doar Șerban Nicolae și senatorul ALDE Ionuț Sibinescu.
Prezent la discuții, secretarul de stat în Ministerul Justiției Mariana Moț a susținut reluarea votului pe amendamentele de miercuri, afirmând că Guvernul nu susține grațierea celor condamnați pentru abuz în serviciu. În proiectul legii formulate de Ministerul Justiției sunt excluse de la grațiere delapidarea, abuzul în serviciu, conflictul de interese, divulgarea informațiilor secrete de stat și deturnarea de fonduri.
Amendamentul referitor la abuzul în serviciu susținut de Traian Băsescu nu a întrunit la votul de joi decât cinci voturi din partea senatorilor PSD și ALDE și în consecință a fost respins.
De asemenea, nici amendamentul care propunea grațierea celor condamnați pentru conflict de interese nu a fost votat.
Amendamentele la Legea grațierii aprobate miercuri în Comisia juridică de la Senat au provocat reluarea protestelor de stradă, Piața Victoriei fiind din nou blocată de bucureșteni.