Comisia juridică a Senatului a avizat, marţi, favorabil cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva senatorului Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu.
Avizul favorabil a fost dat, potrivit Mediafax, cu 9 voturi „pentru” şi o abţinere.
Cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru Gabriel Oprea ar putea fi dezbătută şi votată miercuri în plen, dacă senatorii din Comisia juridică întocmesc raportul, a anunţat marţi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Senatorul Gabriel Oprea a declarat, marţi, la ieşirea din Comisia juridică a Senatului, că a acţionat în baza unor ordine vechi, din 1999, care reglementau folosirea coloanelor oficiale de către miniştri. „Ca om politic înţeleg foarte bine momentul acesta politic”, a mai spus Oprea, refuzând să precizeze la ce se referă atunci când invocă jocuri de putere.
Chiar dacă a anunțat public că cere colegilor să voteze în favoarea solicitării DNA, fostul ministru de Interne a cerut marți retrimiterea dosarului său către Direcţia Naţională Anticorupţie, avocatul lui Gabriuel Oprea contestând competenţa celor doi procurori care au instrumentat cazul.
Fostulul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu, pentru însoţirea deplasărilor sale de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu, în baza unui protocol.
Deschiderea anchetei de către DNA a urmat accidentului din 20 octombrie 2015 în care poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea.
În acest caz a fost deschis iniţial un dosar la Parchetul Tribunalului Bucureşti, trimis apoi Parchetului Înaltei Curţi şi în final DNA, întrucât s-ar fi săvârşit fapte de abuz în serviciu legat de folosirea coloanelor oficiale.
Oprea a fost audiat în acest dosar pe 28 octombrie, la Parchetul Tribunalului Bucureşti, în calitate de martor.
Fostul vicepremier a declarat atunci că nu a beneficiat de servicii în plus faţă de alţi miniştri de Interne şi că în întreaga sa activitate nu a încălcat niciodată legea. Întrebat dacă s-a deplasat cu coloană oficială de peste 1.500 de ori de la începutul acestui an, ministrul a răspuns că a avut „mai multe deplasări”, tot timpul pentru a-şi face datoria.
Ministrul Gabriel Oprea a avut, în 10 luni, 1.607 deplasări cu coloană oficială, la instituţii publice şi la destinaţii private, în timp ce primul ministru a avut 814 deplasări, iar preşedintele a avut 580 de deplasări, se arată în ordonanţa de declinare a dosarului privind accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină.
Procurorii DNA trebuie să obţină avizul Senatului pentru a începe urmărirea penală pe numele lui Gabriel Oprea.
La nivel declarativ, toate partidele, mai puţin ALDE, au susţinut că vor vota în favoarea cererii DNA.