Redresarea economiei americane rămâne „inegală și departe de a fi completă” și va mai dura „o anumită perioadă de timp” înainte ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să ia în considerare schimbarea politicilor adoptate pentru a ajuta țara să-și revină, a afirmat marți președintele Fed, Jerome Powell, în cadrul unor audieri din Senatul SUA, transmite The Guardian.
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus dobânda de referință și achiziționează în fiecare lună titluri de trezorerie și obligațiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de minimum 120 de miliarde de dolari, pentru a sprijini piețele financiare. Aceste decizii „au atenuat semnificativ condițiile financiare și furnizează sprijin substanțial economiei”, a declarat Powell. „Economia are de parcurs un drum lung până va ajunge la obiectivele noastre privind inflația și șomajul” și probabil va mai dura o anumită perioadă de timp înainte de a fi înregistrate progrese substanțiale, a mai adăugat el.
Oficiul pentru buget estimează că numărul de angajați nu va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei înainte de 2024.
Piața forței de muncă din SUA este sub presiune, după ce pandemia a paralizat economia și a dus la pierderea a aproape zece milioane de locuri de muncă. Guvernul a raportat săptămâna trecută că economia a creat în ianuarie doar 49.000 de locuri de muncă, după ce a pierdut 227.000 în decembrie. Rata șomajului a coborât în SUA la 6,3% în ianuarie, de la 6,7% în decembrie, în principal deoarece mulți oameni care și-au pierdut slujbele au renunțat să-și caute alta.
Kristalina Georgieva, FMI: Criza ar putea mări decalajele între averile din Europa
Riscurile asupra revenirii economice au fost semnalate și de directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, care a declarat că actuala criză generată de pandemie ar putea mări decalajele între averile din Europa.
Într-un discurs susținut luni în Parlamentul European, Georgieva a lăudat guvernele UE pentru că au acordat mai mult de 3 trilioane de euro în sprijin fiscal pentru firme și gospodării, inclusiv scheme de păstrare a locurilor de muncă care au ajutat peste 54 de milioane de lucrători.
“Dar calea către redresare este inegală din cauza diferenței dintre pozițiile de plecare, structura economică și capacitatea de a reacționa, determinând creșterea inegalităților atât între țări, cât și în interiorul acestora”, a spus ea, potrivit Reuters.
De asemenea, din cele 27 de națiuni ale UE, economiile țărilor care sunt destinații turistice tradiționale, cum ar fi Spania, Grecia și Italia, s-au contractat cu peste 9% în 2020, comparativ cu o contracție medie de 6,4% în întregul bloc, a mai spus liderul FMI.
Potrivit proiecțiilor FMI, venitul pe cap de locuitor din Europa Centrală și de Est va fi cu 3,8% sub nivelul estimat înainte de criză, până la sfârșitul anului 2022, comparativ cu un deficit de doar 1,3% în cazul economiilor avansate din UE.
Economiștii au avertizat că o astfel de divergență ar face gestionarea economică a Uniunii mai dificilă, inclusiv politica monetară a Băncii Centrale Europene și ar crește riscul apariției unor crize.
Șefa FMI a apreciat că o coordonare a investițiilor sustenabile din UE, centrate pe digitalizare și proiecte verzi, este cea importantă acțiune pe termen lung.
“Analiza noastră arată că acest lucru ar putea spori PIB-ul global pe o perioadă de 15 ani cu aproximativ 0,7% în fiecare an, creând milioane de noi locuri de muncă”, a concluzionat ea.