3 iunie, 2011

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a susţinut, vineri, că 10% dintre medicii de famielie din ţară au semnat Contractul-cadru pentru servicile de sănătate decontate de stat încă din prima zi de când a intrat în vigare documentul, însă şefii asociaţilor medicilor de familie ar face presiuni asupra acestora pentru a nu semna înţelegerea cu CNAS şi Ministerul Sănătăţii.

”Fac un apel la conducerea medicilor de familie de a înceta bătaia de joc. Avem semnale clare că reprezentanţi ai conducerii medicilor de familie împiedică accesul medicilor de familie în sediile Caselor (jdeţene de sănătate – n.r.) pentru a nu semna contractele cu noi. Avem cazuri de acest fel la Dolj. Acolo au semnat aproximativ 10% dintre medici în prima zi. Avem semnale că medicii vin să semneze contractele cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Recomandam pacienţilor să se înscrie pe listele medicilor care au semnat cu CNAS si astfel vor continua sa primească reţete”, a spus Duţă, într-o conferinţă de presă.

El a mai susţinut că sunt aceleaşi semnae şi din judeţele Arad, Constanţa, Ilfov, Prahova şi din municipiul Bucureşti.


În context, el a acuzat şi faptul că o parte dintre medici au o ”relaţie de concubinaj” cu firmele farmaceutice, prin care doctorii prescru medicamente foarte scumpe, deşi există echivalente mai ieftine, în schimbul unor vacanţe luxoase în străinătate.

”Denunţ relaţia de concubinaj dintre anumiţi medicii prescriptori şi companii farmaceutice care pentru efectuarea unor vacanţe insule exotice aceşti medici prescriu anumite medicamente”, a scuzat preşedntele CNAS.

Astfel, bugetul gestinat de CNAS este prejudiciat masiv, aproape 70% dintre resursele Casei fiind consumate pe medicamente.

”Suntem în proces de recuperare a sumelor, iar pentru unii dintre medici am anunţat parchetul. Există un echilibru între consumul de medicamente şi banii alocaţi celorlalte servicii medicale, iar echilibrul s-a rupt complet. Aproape 70% dintre resurse s-au dus pe medicamente. Deşi, în clasamentul ţărilor suntem ţara cu cel mai mic consum de medicamente, foarte mulţi bani s-au dus pe medicamente scumpe, chiar dacă au avut variante mai ieftine”, susţine Lucian Duţă.


Acesta a invocat şi un studiu care ar fi fost efectuat recent, potrvit căruia 2.000 de reţete au fost prescrise unor pacienţi decedaţi.

Prin Contractul-cadru care a intrat în vigare de la 1 iunie, statul instituie, în anul 2011, ca finanţarea pentru doctorii de familie să se facă în proporţie de 50% în funcţie de numărul de pacienţi înregistraţi la un anumit doctor de familie şi 50% în funcţie de numărul serviciilor medicale prestate de medicul respectiv.

Medicii refuză, însă, să semneze Contractul-cadru pe anul 2011 pe motiv că ministerul le impune să asigure servicii medicale suplimentare, care nu pot fi decontate de CNAS şi care nu oferă niciun avantaj asiguraţilor pentru că subvenţiile sunt condiţionate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: