Guvernatorul Băncii Naționale a Cehiei vrea să investească miliarde de euro din rezervele țării în bitcoin, o mișcare revoluționară care ar putea face din CNB prima bancă centrală occidentală cunoscută pentru deținerea de active cripto, scrie Financial Times.
Guvernatorul Aleš Michl a declarat pentru publicația citată că va prezenta joi consiliului un plan de investiție în bitcoin ca modalitate de diversificare a rezervelor CNB. Dacă planul va fi aprobat, CNB ar putea ajunge să dețină până la 5% din rezervele sale de 140 de miliarde de euro în bitcoin, a spus el.
Deși a recunoscut „volatilitatea extremă” și istoricul limitat al bitcoinului, Michl a subliniat interesul tot mai mare al investitorilor pentru această criptomonedă, mai ales de când BlackRock și alte companii au lansat anul trecut fonduri tranzacționate la bursă (ETF) pentru bitcoin.
El a menționat, de asemenea, promisiunile președintelui american Donald Trump privind dereglementarea și influența în creștere a executivilor din industria cripto asupra administrației sale. Săptămâna trecută, Trump a emis un ordin executiv pentru înființarea unui grup de lucru care să evalueze crearea unei rezerve naționale de active digitale.
„Pentru diversificarea activelor noastre, bitcoin pare o opțiune bună”, a spus Michl într-un interviu. „Oamenii lui Trump ar putea crea acum o bulă speculativă în jurul bitcoinului, dar cred că trendul ar fi ascendent și fără ei, deoarece este o alternativă de investiție pentru mai mulți oameni.”
Băncile centrale au plasat în mod tradițional rezervele lor în active conservatoare, precum titluri de stat americane și alte obligațiuni cu rating ridicat. Unele bănci centrale dețin acțiuni, dar aproape niciuna nu a investit public în cripto.
Michl a declarat că are „o filosofie total diferită” față de colegii săi în ceea ce privește bitcoinul. „Desigur, dacă îmi compar poziția cu alți bancheri, atunci eu sunt cel care intră în junglă, pionierul”, a spus Michl. „Am condus un fond de investiții, așa că sunt un bancher de investiții tipic, îmi place profitabilitatea.”
Guvernatorul Bundesbank a comparat bitcoin cu „lalelele digitale”
Printre bancherii centrali care au avertizat asupra riscurilor investițiilor în criptomonede se numără guvernatorul Bundesbank, Joachim Nagel, care a comparat recent bitcoinul cu „lalelele digitale”, referindu-se la bula speculativă și prăbușirea prețului bulbilor din secolul al XVII-lea.
Oficialii Băncii Centrale Europene au scris anul trecut că „valoarea justă a bitcoinului este încă zero” și că „bitcoinul nu este potrivit nici ca mijloc de plată, nici ca investiție”. Fostul oficial al BCE, Benoît Cœuré, a descris anterior bitcoinul drept „urmașul malefic al crizei financiare”.
El Salvador a fost unul dintre puținii susținători importanți ai criptomonedelor, făcând bitcoin monedă cu curs legal în 2021. Guvernul țării deține 6.048 de bitcoini în trezorerie, evaluați la aproximativ 621 de milioane de dolari, conform Biroului Național Bitcoin. Totuși, țara din America Centrală și-a redus ambițiile cripto la sfârșitul anului trecut pentru a putea încheia un acord de finanțare cu FMI.
Michl: Avem experiență cu investiții proaste. Așa că, da, sunt pregătit și pentru o posibilă prăbușire a bitcoinului
Michl crede însă că mai multe bănci centrale i-ar putea urma exemplul în următorii cinci ani, la fel cum mai multe fonduri și bănci comerciale și-au schimbat recent strategia și au adăugat cripto în portofoliile lor. Unele fonduri de pensii au început deja să investească în cripto.
Totuși, el a recunoscut că investiția s-ar putea dovedi inutilă.
„Este posibil să avem o gamă largă de rezultate – fie bitcoin va avea o valoare zero, fie o valoare absolut fantastică… dar în istoria noastră am avut și acțiuni precum Enron sau compania de plăți Wirecard, deci avem experiență cu investiții proaste. Așa că, da, sunt pregătit (pentru o posibilă prăbușire a bitcoinului, n.r)”, a spus el.
„Dar scopul meu este să diversific portofoliul, așa că, dacă bitcoin este potrivit pentru asta, atunci să-l avem.”
Dacă Banca Cehă ar fi deținut 5% din rezervele sale valutare în bitcoin în ultimul deceniu, randamentele sale anuale ar fi crescut cu 3,5 puncte procentuale, dar volatilitatea s-ar fi dublat, potrivit CNB.
CNB se remarcă și prin investițiile ridicate în acțiuni
Michl a spus că orice investiție semnificativă a unei bănci centrale într-un ETF bitcoin ar putea influența prețul monedei. „Cinci procente (din activele noastre, n.r.) înseamnă mulți bani, chiar și pentru piața bitcoin”, a spus el.
Rezervele valutare de 140 de miliarde de euro ale băncii centrale reprezintă aproximativ 45% din PIB-ul Republicii Cehe. CNB deja iese în evidență printre băncile centrale, deoarece 22% din portofoliul său este investit în acțiuni, iar Michl dorește ca jumătate din această sumă să fie în acțiuni americane în aproximativ trei ani, față de 30% în prezent.
„Cumpărăm treptat și în pași foarte mici, deoarece prețurile (acțiunilor americane, n.r.] sunt la cel mai ridicat nivel din istorie”, a spus el.
Republica Cehă este una dintre cele șapte țări ale UE care nu au adoptat euro, dar în discursul său de Anul Nou, președintele Petr Pavel a relansat dezbaterea, cerând trecerea la moneda unică europeană. El a argumentat că „acest lucru ar sprijini cu siguranță prosperitatea noastră viitoare dacă [salariile] ar fi plătite în moneda europeană, așa cum sunt în Germania”.
Cu toate acestea, Michl a respins această idee, afirmând că nu există suficientă convergență a prețurilor sau sprijin public pentru a renunța la coroana cehă în viitorul previzibil.
„Președintele nostru este un strateg militar, iar eu sunt economist”, a spus Michl, referindu-se la trecutul lui Pavel ca comandant NATO. „Dacă ai probleme politice, poate fi benefic să ai euro, dar a fi independent și a avea o voce proprie în politica monetară pare o alegere bună pentru noi în lupta împotriva inflației.”
El a adăugat că este „foarte probabil” ca banca sa să reducă săptămâna viitoare ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază, de la 4%, reluând astfel ciclul de reduceri al dobânzilor început în decembrie 2023.
(Citește și: ”Bitcoin a trecut pentru prima peste pragul de 100.000 de dolari”)
***