17 decembrie, 2024

Într-un interviu acordat Politico, cel mai important oficial european în domeniul concurenței și al schimbărilor climatice, adjuncta șefei Comisie Europene, Teresa Ribera (foto), a declarat că retragerea SUA, preconizată de Donald Trump, din cursa energiilor verzi reprezintă o oportunitate pentru UE de a-și stimula investițiile în industriile curate.

Președintele ales, Donald Trump, care va încetini eforturile SUA în domeniul climei, le acordă oportunitatea rivalilor săi să controleze industriile de mâine, a declarat Teresa Ribera.

 „Nu este o veste bună că un mare jucător precum Statele Unite ale Americii decide să meargă într-o direcție diferită”, a spus Teresa Ribera într-un interviu acordat Politico. „Nu este o veste bună pentru nimeni. Dar… ori de câte ori un mare jucător decide să iasă dintr-o cameră, lasă loc pentru alți jucători.”

Abandonul SUA lasă loc UE să dezvolte tehnologii verzi


O veterană în domeniul schimbărilor climatice, Teresa Ribera este responsabilă cu asigurarea unei „tranziții curate, juste și competitive” a UE de la combustibilii fosili. Ea conduce, de asemenea, puternica divizie a UE care controlează ajutorul de stat și politica antitrust. Pe hârtie, asta o face pe Ribera unul dintre cei mai influenți directori executivi din UE, a doua în ierarhie după șefa Comisiei Europene.

Funcția pe care o deține conține o sarcină importantă: elaborarea unui răspuns adecvat la progresele tehnologice în domeniul industriilor verzi alimentate de subvenții făcute de China și SUA, care riscă să lase Europa în urmă. Ribera și șefa ei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spun că economia „verde” este cea mai bună șansă a Europei de a evita declinul industrial permanent.

Viziunea lui Trump pentru SUA este însă exact pe dos. El s-a angajat să sprijine producția de combustibili fosili pentru a reduce prețul energiei și să renunțe la subvențiile pentru vehicule electrice și utilizarea surselor regenerabile adoptate de administrația Biden, destinate pentru a stimula un boom al industriilor curate.

Ribera a avertizat că Europa nu trebuie să urmeze aceeași cale, amintind experiențele din trecutul recent, când întârzierea tranziției sectorului auto a permis producătorilor chinezi să domine piața mondială a vehiculelor electrice.


„Pentru foarte mult timp am auzit industria auto occidentală spunând că motoarele cu ardere internă sunt la fel de bune astfel că trebuia să rămână în frunte. Dar alții au înțeles lucrurile diferit. Așa că am pierdut trenul. Și cred că este ceea ce trebuie să evităm în viitor”, a spus comisarul pentru climă.

Concurență, dar să fie echitabilă

Ribera a salutat concurența din partea companiilor străine care furnizează bunuri și servicii ieftine în domeniul tehnologiilor verzi – atâta timp cât există „condiții de concurență echitabile”.

 „Nu am deloc probleme cu marile companii care reușesc – de oriunde ar veni – să producă bunuri care ajută la procesul de decarbonizare. Cred că este grozav”, a spus ea. „Chiar dacă sunt alții care au avut performanțe mai bune decât noi.”

Însă UE vizează deja ceea ce consideră concurență neloială a vehiculelor electrice venite din China și dorește să taxeze importurile de bunuri produse cu emisii ridicate de carbon provenite din țări care nu reduc emisiile de gaze cu efect de seră.

Protejarea companiilor europene

Ribera dispune de o nouă armă puternică pentru a proteja companiile europene: Regulamentul UE privind subvențiile acordate în străinătate. Mecanismul îi permite lui Ribera să blocheze fuziunile sau să interzică firmelor străine să participe la licitațiile publice din UE – în cazul în care se consideră că acele firme beneficiază de ajutoare de stat ilegale.

Până acum, UE a folosit regulamentul pentru a sancționa companiile din Golf și firmele chineze.

„În principiu”, regulamentul este un „lucru grozav”, a spus Ribera, dar se confruntă cu „dificultăți practice” – în primul rând găsirea „dovezilor solide” că subvențiile denaturează concurența.

Politica climatică poate genera revolte populare

Din punct de vedere ideologic, Ribera este membră a Partidului Socialist spaniol. Ultimul ei rol a fost gestionarea tranziției la energie curată din Spania în guvernul socialist al premierului Pedro Sánchez, unde a negociat un acord cu sindicatele și patronatele pentru a închide minele de cărbune din Spania.

Ribera a spus că este foarte conștientă de izbucnirea revoltelor sociale legate de strategia UE în materie de climă. UE trebuie să se asigure că europenii sunt de acord cu „viteza schimbării” și „nu simt că aceasta este o amenințare”, a insistat ea.

„Modul în care putem oferi mijloacele prin care ei pot fi împreună cu noi pentru această schimbare va fi foarte, foarte important”, a spus Ribera. „Și cred că acesta este unul dintre aspectele care nu au fost suficient luate în considerare în trecut și pe care trebuie să-l consolidăm.”

Întrebată cum va răspunde politicienilor din UE care invocă renunțarea la politicile climatice din SUA ca scuză pentru a încetini tranziția ecologică în Europa, Ribera a susținut că păstrarea obiectivelor climatice stabilite deja este în interesul economiei europene.

„Afacerile noastre au nevoie de stabilitate”, a spus ea. „Nu cred că va atrage pe cineva care dorește să-și investească banii într-o afacere dacă într-o zi spunem „da”, în altă zi spunem „nu”, că schimbăm obiectivele sau termenele la care trebuie atinse… Asta nu avantajează pe nimeni.”

Aceasta implică, de asemenea, stabilirea unui nou obiectiv climatic la nivelul UE pentru 2040, astfel încât companiile să aibă o certitudine, a adăugat ea. Comisia europeană intenționează să propună o legislație care vizează reducerea cu 90% a emisiilor de carbon până în acel an.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: