România şi Bulgaria nu vor adera la spaţiul Schengen din cauza opoziţiei ferme a Olandei şi Finlandei în Consiliul European, iar Guvernele de la Sofia şi Bucureşti s-au reunit în şedinţă comună, la Palatul Victoria, pentru a găsi soluţii în acest sens.
Soluţia produsă de cele două guverne la şedinţa care are loc cu 11 zile înainte de alegerile prezidenţiale din Bulgaria este o declaraţie comună, fără adresă exactă, în care cei doi premieri, Emil Boc, respectiv, Boiko Borisov, spun că se aşteaptă ca reuniunea Consiliului European de toamnă să se permită accederea celo două ţări în Schengen.
”La reuniunea din 22 septembrie 2011, Consiliul JAI nu a fost în măsură să ajungă la un acord şi să adopte Decizia privind aderarea Bulgariei şi României la Schengen, deşi toate criteriile prevăzute prin Tratat şi prin acquis-ul Schengen au fost îndeplinite”, se arată în declaraţie.
De aceea, Boc şi Borisov ”exprimă puternicele lor aşteptări pentru revenirea asupra acestei probleme la reuniunea Consiliul European din octombrie 2011 şi găsirea unei soluţii acceptabile pentru toate părţile, care să permită luarea fără întârziere a unei decizii pozitive pentru extinderea Spaţiului Schengen cu Bulgaria şi România”.
Cei doi şefi de guvern subliniază că ambele state au finalizat pregătirea pentru implementarea regulilor Schengen.
La reuniunea de la Bucureşti, premierul chiar s-a lăudat că România şi Bulgaria apără graniţele UE mai bine decât statele din zona Schengen.
”Chiar fac un apel ca şi celelalte ţări din zona Schengen să îşi apere graniţele aşa de bine ca noi”, a susţinut Borisov.
Mai mult, Borisov a spus că România şi Bulgaria îndeplinesc şi rigorile Tratatului de la Maastricht privind limitarea deficitului bugetar şi datoriei publice mai bine ca alte state.
”Bulgaria şi România creează repede şi deschis o infrastructură bună după criteriile Maastricht, nimicesc deficitele bugetare, au voinţă politică pentru stabilitate financiară şi, nu în ultimul rând, ambele ţări au îndeplinit 100% criteriile pentru păzirea graniţelor Schengen. Cred că Europa va tolera aşa nişte state care sunt disciplinate şi care îşi îndeplinesc angajamentele asumate în faţa Uniunii Europene”, a spus premierul bulgar.
El a glumit, sugerând că Italia, Portugalia, Spania au probleme de deficit bugetar mai mari ca ale României şi Bulgariei.
”Am glumit cu domnul Boc că echipele naţionale de fotbal ale României şi Bulgariei nu prea merg bine, dar pot fi foarte mult îmbunătăţite dacă ridicăm deficitele de buget, cum sunt în Italia, Spania, Portugalia şi Anglia”, a spus Boiko Borisov.