Miniștrii apărării din Polonia, Germania, Franța (din așa-numitul triunghi Weimar), Italia și Regatul Unit s-au reunit luni, la Varșovia, pentru a dezbate chestiuni legate de securitatea Europei.
La discuții va participa, prin legătură video, și ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov.
Discuțiile în acest format au fost inaugurate după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, din noiembrie anul trecut, anunță DPA, citată de Agerpres.
Reuniunea a fost anunțată săptămâna trecută viceprim-ministrul, ministrul apărării din Polonia, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, anunță 300polityka.
„Săptămâna viitoare, i-am invitat pe miniștrii apărării din Germania, Franța, Marea Britanie și Italia, cu participarea ministrului ucrainean Umerov prin videolink. Prin urmare, luni vom avea o întâlnire foarte importantă a celor Cinci Mari. Vom discuta și despre schimbările care au loc peste ocean, adică despre învestirea președintelui Trump”, a menționat Kosiniak-Kamysh.
La începutul lunii ianuarie, șeful polonez al apărării a sugerat că reuniunea Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei, organizată pe data de 9 ianuarie în Germania, ar putea deveni ultima în acest format (Ramstein), deoarece viitoarea administrație din SUA ar putea propune „o formă diferită a acestor evenimente”.
Aliații europeni încearcă să consolideze securitatea europeană și reacția rapidă în caz de conflict, pe fondul declarației lui Trump conform căreia NATO nu ar trebui să se mai bazeze atât de mult pe SUA.
Nu este clar dacă sau în ce măsură Washingtonul va continua să sprijine militar Ucraina în timpul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump la Casa Albă. Cu o săptămână rămasă până la învestirea acestuia în funcția de președinte al Statelor Unite, miniștrii apărării europeni doresc să discute și despre suplimentarea ajutorului pentru Kiev.
De asemenea, participanții la reuniunea de la Varșovia vor analiza un eventual răspuns comun la declarațiile controversate făcute recente de Trump la adresa Groenlandei și a Canadei.
(Citește și: „Triunghiul de la Weimar” – angajament pentru consolidarea capacității de securitate a R. Moldova)
***