30 martie, 2020

Numărul insolvențelor va crește în 2020, pentru al patrulea an consecutiv, cu 6% față de 2019, arată studiul Indicele global de insolvență Euler Hermes derulat în 44 de state care realizează 87% din PIB-ul global.

În contextul crizei COVID-19, o actualizare a acestui studiu, cu date vizând exclusiv Europa, arată că cifra de afaceri a companiilor din zona euro ar putea scădea între -15% și -25% pe an, la apogeul crizei la sfârșitul lunii martie, iar marjele operaționale ar putea fi plafonate între 1 și 1,5 puncte procentuale.

Asta în contextul în care, potrivit Euler Hermes, 13.000 de întreprinderi din zona Euro (7% din total) se aflau deja într-o situație de risc financiar înaintea epidemiei de coronavirus, iar actuala criză a fluxurilor de numerar le poate împinge  în imposibilitate de plată.


Luând în considerare șocul suferit de cererea internă și contracția fluxului comercial internațional cauzate de pandemie, Euler Hermes estimează o contracție a PIB-ului zonei euro de -1,8% în 2020 dacă izolarea completă se prelungește cu o lună, sau de -4,4% dacă izolarea durează două luni.

Sectoarele cele mai expuse riscurilor sunt construcțiile, produsele agroalimentare și serviciile.

În Franța și Țările de Jos, sectorul serviciilor are cel mai mare număr de firme cu risc. În Germania, Italia și Belgia, este vorba de construcții (a se vedea figura 2). Concentrația în primele cinci sectoare este cea mai mare în Franța (67%) și Olanda (67%), urmată de Belgia (64%), Spania (63%), Germania (57%) și Italia (56%).


În total, transmite Euler Hermes, insolvențele ar putea să crească cu + 16% în Europa de Vest în 2020.

Intervențiile guvernamentale pentru sprijinirea corporațiilor (amânări fiscale, împrumuturi de stat și garanții etc.) ar trebui să contribuie la limitarea numărului total de falimente.

Cu toate acestea, ne așteptăm la o creștere semnificativă a insolvențelor, în special în Italia (+ 18%), Spania (+ 17%) și Olanda (+ 21%).

Germania (+ 7%), Franța (+ 8%) și Belgia (+ 8%) ar înregistra, de asemenea, o creștere mai mare a insolvențelor decât a fost anticipat înainte de pandemie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: