6 iulie, 2022

Seceta este „puternică și extremă” în aproape toată Moldova, răsăritul Munteniei, Dobrogea și în Banat și Crișana. Mai mult de trei sferturi din suprafața României este în secetă. Sunt puține zonele care pot spera la o „aprovizionare satisfăcătoare” cu apă, altfel seceta nu este deja moderată., potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Ca urmare, „coeficitentul de umplere” a celor mai importante 40 de lacuri de acumulare  din România va scădea de la 82% în prezent, la 68%, din cauza secetei, spune un comunicat al Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR).

„Rezerva de apă în principalele 40 de lacuri de acumulare administrate de ANAR şi Hidroelectrica SA este astăzi de 3,45 miliarde mc de apă”. Deocamdată, această rezervă „poate asigura necesarul de apă brută pentru toţi beneficiarii din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat”, spune ANAR.


Prognoza debitului mediu lunar al Dunării indică o valoare scăzută în luna iulie (3.000 mc/s), iar Centrala Nucleară Cernavodă mai are o rezervă de nivel de circa 1,02 metri până la declanşarea treptei I de restricţii – prealertă.

ANAR avertizează că „este nevoie să folosim rațional rezervele de apă pentru toate folosințele”, dar nu și pentru „ udatul grădinilor și umplerea unor bazine/piscine”, căci „ sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosință de irigațiiֲ”.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a făcut un apel similar, la responsabilitate, pentru că „mediul nu mai poate asigura acel echilibru de sezon ploios şi sezon”, potrivit Agerpres.

Sute de localități fără apă suficientă

În acest moment, sunt afectate de secetă 115 localităţi din judeţele Botoşani, Galaţi, Bacău, Neamţ, Vrancea, Cluj şi Argeş, adaugă ANAR.


Sistemele de alimentare cu apă centralizate în judeţele Bacău, Neamţ şi Vrancea au sursa de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricţiile se datorează creşterii consumului pentru irigaţii.

Din cele 80 de secţiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 17 secţiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor sub aspect cantitativ, în bazinele hidrografice: Someş-Tisa, Banat, Olt şi în special în Siret şi Prut-Bârlad.

În afara secţiunilor de monitorizare a secetei, în secţiunile a 4 staţii hidrometrice din spaţiul hidrografic Prut-Bârlad râurile sunt secate, mai spune ANAR.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: