27 octombrie, 2020

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunțat reluarea licitației pentru achiziția a 20 de rame electrice inter-regionale (RE-IR), în ultima zi de depunere a ofertelor.

Licitația va fi reluată după „o modalitate” identificată împreună cu Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), potrivit unui comunicat emis de instituție.

Noul termen acordat de ARF pentru pregătirea ofertelor va fi de cel puţin 30 de zile, iar instituția estimează că „ începând de săptămâna viitoare licitația să redevină activă pentru depunerea de oferte”.


„Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că a identificat împreună cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) modalitatea prin care să se poată relua licitația privind achiziția de rame electric inter-regionale (RE-IR), această variantă fiind una mai rapidă, decât în cazul reluării licitației printr-o nouă procedură”, spune comunicatul ARF.

Licitații cu repetiție

Nu este singura licitație cu probleme de la ARF. În iunie, Tribunalul București a decis anularea licitației ARF pentru cele 80 de rame electrice regionale (RE-R), în care fusese declarată câștigătoare asocierea CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători.

(Citiți și: „Licitația pentru 80 de trenuri noi, de 4,5 mld. lei, a fost anulată de Tribunalul București”)

Apoi, la începutul lunii august, ARF a decis să anuleze și licitaţia pentru achiziţia de rame electrice inter-regionale (RE-IR) după ce o decizie a Curţii de Apel Bucureşti  a modificat în mod esenţial documentaţia de licitaţie, prin eliminarea factorului de evaluare, fapt ce „favorizează substanţial ofertanţii care nu au un produs omologat pe piaţa europeană”, amintește Agerpres.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a lansat în aprilie procedura de atribuire pentru achiziţia unui număr de 20 de rame electrice destinate serviciilor feroviare de transport călători pe rutele inter-regionale, precum şi a serviciilor accesorii de mentenanţă. Criteriul de atribuire a fost cel mai bun raport calitate-preţ.


În formularul de contract de achiziţii au fost prevăzute două clauze de revizuire: posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 15 ani şi posibilitatea dublării cantităţilor achiziţionate, de la 20 la 40 de rame electrice. Suplimentarea prin dublare a cantităţilor şi serviciilor achiziţionate urma să fie făcută fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional.

Valoarea contractului a fost estimată între 1,311 miliarde de lei, fără TVA, şi 3,711 miliarde de lei, fără TVA. Finanţarea proiectului era asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, cofinanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: