Oficialii ruși afirmă de ceva vreme că forțele lor se concentrează acum pe „eliberarea completă” a regiunii Donbasului, în linii mari, regiunile de est ale Ucrainei, Donețk și Lugansk. Separatiștii susținuți de ruși controlau aici un teritoriu semnificativ și înainte de invazia din 24 februarie.
Oficialii occidentali se așteaptă ca Rusia să-și dubleze sau chiar să își tripleze numărul de trupe în Donbas.
Rapoartele occidentale, susținute de imagini din satelit, sugerează că o acumulare a forțelor ruse este în curs de desfășurare la granița cu Ucraina, în regiunile Rusiei Belgorod, Voronej și Rostov.
De asemenea, se acumulează întăriri în regiunea Harkov pentru a sprijini avansul Rusiei spre sud. Trupele ruse speră să avanseze de la Izyum spre Slovyansk și să încercuiască forțele ucrainene, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.
Când președintele rus Vladimir Putin vorbește despre ”eliberarea” Donbas, el se referă la vechea zonă producătoare de cărbune și oțel a Ucrainei.
Ce vizează el cu adevărat, arată BBC, este control total a două mari regiuni estice, Luhansk și Donețk, care merg din afara Mariupolului, în sud, până la granița de nord.
NATO se așteaptă, de asemenea, ca forțele ruse să încerce să creeze un pod terestru, care să curgă de-a lungul coastei de sud, la vest de Donețk, până în Crimeea.
Unde se vor purta bătăliile decisive
Analiştii cred că cele mai bune unităţi de luptă ale Ucrainei se află deja în est, instalate în sisteme de tranşee şi alte poziţii fortificate. Trupele din est sunt experimentate: îi țin pe loc pe separatiștii ruși din 2014.
În plus, terenul din est va ridica mari provocări pentru ruși în timp ce atacă. Terenul deschis, mai puțin împădurit decât în nordul țării, spun analiștii, ar putea favoriza apărătorii ucraineni.
Bătălia pentru Slovyansk va fi probabil următoarea bătălie esențială a războiului, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW).
Dacă trupele ruse care avansează de la Izyum reușesc să cuprindă orașul, ar putea alege apoi să avanseze spre est, spre Severodonețk, pentru a încercui un grup relativ mic de forțe ucrainene, sau să se îndrepte mai spre sud, pentru a încercui un contingent ucrainean mai mare.
Dacă Mariupol cade în mâinile rușilor, mai multe trupe ar putea fi disponibile pentru a avansa spre nord, în zona de la vest de Donețk.
Opțiuni limitate de atac pentru Rusia
O analiză a Institutului pentru Studiul Războiului arată că, foarte probabil, Rusia va folosi în mod intens artileria ca să distrugă puternicele linii de fortificație ucrainene înainte de a avansa cu trupe. Un atac frontal purtat cu infanterie asupra trupelor ucrainene, fără un bombardament de artilerie grea mai întâi, ar produce pierderi uriașe pentru Rusia.
Rusia se poate baza în special pe artilerie autopropulsată, sisteme de rachete Grad și lansatoare de rachete termobarice, toate deja folosite în Ucraina.
Analiştii militari spun că nu există niciun semn deocamdată că Rusia ar fi reușit să își rezolve problemele logistice cu care s-au confruntat în primele săptămâni ale războiului.
E vorba de lipsa combustibililor, a hranei și apei. Și de echipamente de bază insuficiente.
Rapoartele sugerează, de asemenea, că Rusia a pierdut până acum de trei ori mai mult echipament militar decât Ucraina în războim iar înlocuirea echipamentului pierdut ar putea prezenta provocări serioase.
Oryx, un site web de analiză militară open source, urmărește pierderile de echipamente militare și include doar vehicule și echipamente distruse ale căror dovezi fotografice sau video sunt disponibile. Un tabel comparativ al pierderilor:
Una dintre explicații: armata ucraineană a primit cantități însemnate de echipament militar occidental, între cele mai eficiente arme fiind rachetele antiblindat Javelin și NLAW.
***