14 septembrie, 2023

Cel mai mare aport la inflația din luna august l-au avut, pe lângă alimente, și medicamentele, ale căror prețuri au înregistrat un avans de 20,8%, comparativ cu iulie, ca urmare a actualizării prețurilor la aceste produse.
Consiliul Concurenței a prezentat joi, în ședința guvernului, o analiză privind evoluția prețurilor la medicamente din ianuarie 2021 și până în august 2023 – adică perioada de cea mai mare degringoladă a inflației și fenomenelor economice produse de crize.

Aproximativ 3.000 de medicamente (adică jumătate din medicamentele aprobate în România) s-au scumpit cu circa 14% de la 01 august, conform Ministerului Sănătății, care a declarat că a prevenit astfel dispariția de pe piață a mai multor tratamente ieftine, dar foarte solicitate de către populație. Ministerul a aplicat corecția prețurilor din Catalogului naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed).

Industria a considerat că updatarea prețurilor a fost modestă, întrucât în ultimii ani s-au acumulat costurile tot mai mari provocate de prețurile la energie și materiile prime – în general de inflația industrială – în timp ce plafoanele impuse de ministerul Sănătății au rămas foarte jos, ceea ce anula rațiunea economică a industriei. Astfel, în tot anul 2022, medicamentele s-au scumpit cu doar 5,7% – procent considerat mare – însă cu mult sub inflația industrială care a afectat prețurile materiilor prime si ale energiei.


Ministrul Alexandru Rafila a declarat că a aplicat corecția potrivit cu rata inflației.

Piața medicamentelor eliberate fără prescripție medicală a cunoscut o continuă creştere, ajungând în anul 2022 la o valoare de 2,91 miliarde de lei, cu aproximativ 125% mai mare față de valoarea din 2015.

Volumul medicamentelor OTC comercializate s-a ridicat în 2022 la 188,54 milioane unități de ambalaj, în creştere cu aproximativ 49% comparativ cu 2015.

Analiză a Consiliului Concurenței – 23% majorare pe un pachet de 27 de medicamente, din ian. 2021 și până în august 2023

Consiliul Concurenței a prezentat joi în guvern o analiză potrivit căreia prețurile medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC) cuprinse în studiu au urcat cu procente cuprinse între 11% şi 66%, în perioada 1 ianuarie 2021 – august 2023.


Cel mai mult s-au scumpit medicamentele foarte solicitate, precum Panadol, Fervex, Baneocin etc.

Consiliul a cuprins în analiză doar 27 de OTC-uri, al căror preț mediu este cuprins între 22,94 lei şi 28,17 lei, maximul fiind atins în luna august 2023. Aşadar, menționează CC, preţul mediu înregistrat în august a fost cu aproximativ 23% mai mare comparativ cu preţul mediu înregistrat în luna ianuarie 2023.

Evoluția prețurilor constatată de CC pe tot intervalul analizat:

  • în cazul a 8 dintre OTC, preţul mediu în august 2023 a crescut cu procente cuprinse între 11 % şi 19% comparativ cu luna ianuarie 2021;

  • în cazul a 11 medicamente se observă o majorare a preţului mediu din luna august 2023 cu procente cuprinse între 21% şi 28% comparativ cu aceeaşi luna de referinţă;

  • în cazul a 5 medicamente, preţul mediu în luna august 2023 a crescut cu peste 30% comparativ cu luna ianuarie 2021.

  • Cele mai mari majorări fiind înregistrate în cazul medicamentului Baneocin şi în cazul medicamentului Parasinus. Astfel, în august 2023, pentru medicamentul Baneocin s-a plătit un preţ mediu cu 69% mai mare comparativ cu preţul plătit în luna ianuarie 2021, în timp ce, în cazul medicamentului Parasinus, un consumator a achitat un preţ mediu mai mare cu 49%.

Prețurile luate în analiză sunt cele practicate de cele mai importante lanțuri de farmacii din România: Farmaciile Catena, Dr. Max SRL, Help Net Farma SA, S.I.E.P.C.O.F.A.R. SA și Farmacia Tei SRL.

Studiul Consiliul conține și o comparație cu prețurile din alte state europene, prețuri valabile online în perioada 7 – 20 septembrie 2020.

Prețuri inferioare celor din România, atât în cazul unor medicamente eliberate fără prescripție medicală, cât şi în cazul unor suplimente alimentare, s-au înregistrat în țări precum Polonia, Cehia şi Slovacia.

Medicamente şi suplimente alimentare de cel puțin două ori mai scumpe se comercializează în Austria, Belgia, Germania şi Italia.

Diferențele de preț sunt determinate de factori precum: nivelurile diferite de impozitare, puterea de cumpărare, nivelul veniturilor etc.

Jumătate din medicamentele aprobate în România s-au scumpit cu 14% într-o singură lună

De la 1 august, a fost majorat, cu până la 14%, prețul a circa 3.000 de medicamente, adică a jumătate din medicamentele aprobate în Romania, conform Ministerului Sănătății.

Sunt medicamente cu prețuri sub 50 de lei, pe care producătorii amenințau că le vor retrage, întrucât sumele din farmacie nu mai acopereau costurile de producție afectate puternic de scumpirea energiei.

Spitalele – între ciocanul prețurilor și nicovala bugetelor mici: Ministerul Sănătății cere fonduri suplimentare și decontarea reală a necesarului de medicamente

Digi24 a obținut un document prin care MS solicită Ministerului Finanțelor suplimentarea sumelor și decontarea integrală a cheltuielilor spitalelor, explicînd că situația este dramatică în unele unități.

Comparativ cu anul 2019, precizează documentul, prețul medicamentelor a crescut cu 500%, astfel încât lipsa stocurilor s-a generalizat în spitale, iar adminsitrațiile acestora nici nu se mai gândesc la asigurarea rezervelor pentru situații de calamitate.

Îngrijirea pacienților e afectată astfel în mod sever, managerii de spitale le cer famiilor bolnavilor să cumpere de la farmacii tratamentele necesare, iar situația se va agrava dacă nu vor fi luate măsuri, avertizează MS, în respectivul document.

Cele mai afectate sunt spitalele universitare mari, unde vin pacienți în starea cea mai gravă, care necesită tratamente costisitoare.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: