Reprezentanții celor trei partide ale coaliției de guvernământ și mai mulți lideri ai landurilor germane discută miercuri măsurile anti-migrație, după ce ministrul de Interne Nancy Faeser a anunțat luni că Germania va institui controale la granițele sale terestre începând de săptămâna viitoare, timp de șase luni.
Germania are graniță cu nouă țări, toate din zona Schengen: Polonia, Austria, Franța, Danemarca, Cehia, Elveția, Belgia, Luxemburg și Țările de Jos.
Decizia Berlin ajută și Budapesta
Anunțul Berlin, scrie Politico, trebuie să fi produs entuziasm la Budapesta, care își planifică propria sa campanie antimigrație.
Inspirându-se din manualul guvernatorilor americani din Florida și Texas, guvernul maghiar a amplificat amenințările la adresa Bruxelles – ministrul adjunct de interne Bence Rétvári a susținut chiar și o conferință de presă în fața unei flote de autobuze, săptămâna trecută.
Aceste autobuze, amenința oficialul maghiar, sunt pregătite să transporte în capitala Belgiei migranții intrați ilegal în Ungaria.
Critici din Țările de Jos
Europarlamentarul olandez Raquel García Hermida-Van der Walle (de la Renew) a emis luni o declarație în care critică decizia germană.
„Una dintre cele mai importante libertăți ale noastre este pusă în pericol pentru a trimite un semnal politic intern. Europa nu va deveni mai sigură cu semnale politice, ci mai degrabă cu investiții pentru a consolida frontierele externe și cooperarea polițienească”, a spus ea.
Controalele la granițe, o măsură luată cu gândul la procentele AfD
Cu un vot regional care va avea loc la sfârșitul acestei luni în Brandenburg, coaliția federală condusă de social-democrați din Germania nu crede că Alternativa pentru Germania va obține încă o victorie, mai ales că a anunțat măsuri vizibile în privința migrației.
Tema migrației ilegale a facilitat rezultate istorice pentru AfD la alegerile recente din Turingia și Saxonia, dar și ascensiunea puternică a unui nou partid de stânga anti-migrație, Alianța Sahra Wagenknecht.
***