22 iulie, 2014

Premierul Victor Ponta a revenit marţi, într-o conferință de presă pe tema CAS, la şase zile după o precedentă tentativă, cu precizări legate calculul de sustenabilitate a măsurii de scădere a CAS cu 5 puncte procentuale.

Din prezentarea premierului rezultă că măsura în sine nu doar că va compensa singură impactul negativ al măsurii iniţiale, dar va genera și încasări suplimentare la buget.

Cu 3 ore înainte de prezentarea publică a argumentaţiei conţinute de documentul politic intitulat „Bătălia pentru economie”, premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, formată din oameni de afaceri, cu care a discutat proiectul noului Cod fiscal.

Argumentele premierului Ponta, prezentate în documentul ”Bătălia pentru economie”


Premierul Victor Ponta a anunţat că impactul bugetar al scăderii CAS este de 4,8 miliarde de lei anual.

La întrebarea retorică „Cum acoperim acest cost?”, premierul a răspuns:

„Impactul este recuperat prin:

1,3 miliarde lei încasari la CAS,
1,25 miliarde lei încasări în plus din TVA din partea potenţialelor noi investiţii şi alte resurse
4 miliarde de lei dacă recuperăm 10% din datoriile firmelor aflate în insolvenţă şi 1,9 miliarde de lei din reducerea cu 10% din evaziunea fiscală estimată la CAS.” – a explicat în fața jurnaliștilor premierul Ponta, care a fost însoțit de ministrul de Finanțe Ioana Petrescu și consilierul personal Cristian Socol.


Şeful Guvernului a mai afirmat că beneficiile reducerii CAS ar urma să fie 70.000 noi locuri de muncă, cu scoaterea „la alb” a 77.000 locuri de muncă şi cu creşterea investiţiilor străine directe.

După această argumentaţie, premierul Ponta a citit un material care conţine 12 argumente guvernamentale în favoarea reducerii CAS, pe care, ulterior, l-a distribuit redacțiilor. Materialul cu calculele premierului poate fi descărcat mai jos :

(Descărcaţi AICI documentul intitulat „Bătălia pentru Economie- 12 progrese majore faţă de guvernarea Băsescu-PDL”)

Cele 12 argumente sunt: creşterea economică, deficitul bugetar, datoria publică, industrializarea, fondurile europene absorbite, investiţiile în infrastructură, salariile mărite, pensiile şi măsurile sociale, locurile de muncă create, taxele-politica fiscală, încasările la buget şi reforma ANAF, efectul asupra CAS-trecut şi viitor.

(Citiți și: ”Document / Reducerea CAS – prin prisma cifrelor Ministerului de Finanțe: Analiza comparativă cu sistemele europene – în dezacord cu măsura”)

Despre noul Cod Fiscal

Proiectul noului Cod Fiscal nu va fi transmis Parlamentului mai devreme de luna septembrie, iar măsurile propuse vor fi anunţate cu şase luni înainte să fie introduse, a declarat premierul Victor Ponta, într-o întâlnire cu membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, organizată marţi la sediul Guvernului.

Victor Ponta a afirmat că, până în septembrie, ministrul Finanţelor va discuta despre acest proiect cu oamenii de afaceri, mediul universitar economic şi presa de specialitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: